Kārtējo reizi pagarina būvniecības termiņu lūgšanu namam Skanstes ielā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Rīgas domē pieņemts lēmums veikt kārtējos grozījumus zemes nomas līgumā ar Rīgas evaņģēliski kristīgo Vasarsvētku draudzi «Ģetzemane» par zemesgabalu Skanstes ielā, uz kura jau kopš 1994.gada tiek būvēts lūgšanu nams, taču kristiešiem gadu gaitā to joprojām nav izdevies pabeigt. Pašvaldība trešo reizi pagarinājusi dievnama būvniecības termiņu. 

Kā liecina Īpašuma departamenta Zemju pārvaldes informācija, 1994.gada 7.jūnijā noslēgtais ilgtermiņa nomas līgums paredz, ka 9855 kvadrātmetrus lielais zemes gabals Skanstes ielā tiek iznomāts ar mērķi uz tā uzbūvēt un apsaimniekot baznīcas namu, savukārt nomas maksa tiek pārskatīta reizi četros gados. Jau 2000.gada septembra nogalē līgums papildināts ar nosacījumu, ka dievnama būvniecība jāpabeidz līdz 2002.gada 31.decembrim, paredzot iespēju Rīgas domei līgumu lauzt šī nosacījuma neizpildīšanas gadījumā. 

2003.gada 14.februārī, pārskatot nomas maksu, būvniecības termiņi atkal pagarināti, nosakot, ka baznīcas fasādes un ārējās apdares darbi pabeidzami līdz 2004.gada 31.decembrim, bet līdz 2006.gada 31.decembrim būvdarbi jāpabeidz pilnībā. Tāpat līgumā noteikts, ka, nepabeidzot dievnama būvniecību, līguma termiņa beigās draudzei tas par saviem līdzekļiem jānojauc vai arī tas kļūs par Rīgas domes īpašumu. 

Līdz 2006.gada beigām draudzei dievnamu joprojām nebija izdevies pabeigt, toties 2007.gada aprīlī Rīgas dome mainījusi iznomājamā zemes gabala mērķi, nosakot, ka tas paredzēts «lūgšanu nama būvniecības pabeigšanai, pagaidu ēkas un rituālu baseina būvniecībai un apsaimniekošanai». Līgums papildināts ar nosacījumu, ka lūgšanu nama ēku kompleksu būvniecība nomniekam jāpabeidz līdz 2010.gada 31.decembrim. 

Arī šoreiz noteiktajā termiņā dievnams nav pabeigts. Tomēr, ņemot vērā Rīgas evaņģēliski kristīgās Vasarsvētku draudzes «Ģetzemane» iesniegumu un Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas šā gada 26.septembra lēmumu, Rīgas dome šodien nolēma veikt kārtējās izmaiņas 1994.gadā noslēgtajā zemes nomas līgumā, paredzot, ka lūgšanu nama ēku kompleksa būvniecība jāpabeidz līdz līguma termiņa beigām 2014.gada 30.jūnijā. 

Jau ziņots, ka pērn 14.decembrī Rīgas dome lēma par zemesgabala nodošanu privatizācijai draudzei «Ģetzemane». Tobrīd nomnieks vēl nebija izstrādājis un iesniedzis pārvaldē noteiktā kārtībā akceptētu ne pagaidu ēkas un rituālu baseina būvprojektu, ne teritorijas labiekārtošanas būvprojektu. 

Atbilstoši Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas plānojuma grafiskajai daļai un teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem aptuveni 8390 kvadrātmetru liela zemesgabala daļa atrodas daļēji publiskās apbūves teritorijā, savukārt aptuveni 1465 kvadrātmetrus liela zemesgabala daļa atrodas apstādījumu un dabas teritorijā, kā arī daļēji šīs teritorijas ir UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā iekļautajā Rīgas vēsturiskā centra aizsardzības zonā. 

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) paspārnē esošā Sabiedriskā labuma komisija šā gada 13.oktobrī atbalstīja 11 organizāciju pieteikumus sabiedriskā labuma organizācijas statusa saņemšanai. To vidū ir arī Rīgas evaņģēliski kristīgā Vasarsvētku draudze «Ģetzemane». 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu