Štrauss-Kāns varētu būt politiskas sazvērestības upuris

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) bijušā izpilddirektora Dominika Štrausa-Kāna advokāts piektdien izteicis pieņēmumu, ka aiz seksa skandāla, kas noveda pie viņa klienta karjeras sabrukuma, slēpjas politiska sazvērestība.

Vašingtonas advokāts Viljams Teilors atsaucās uz rakstu, kuram jāparādās žurnālā «New York Review of Books» un kurā izklāstītie pierādījumi ļauj izteikt versiju, ka apsūdzības par izvarošanu pret tolaik ietekmīgo franču politiķi safabricētas nolūkā nepieļaut viņa kandidēšanu uz Francijas prezidenta amatu.

«Mēs nevaram izslēgt iespēju, ka Dominiks Štrauss-Kāns bija mērķis apzinātiem centieniem iznīcināt viņu kā politisku spēku,» teikts Teilora izplatītajā paziņojumā.

Rakstā, kura kopija vēl pirms tā publicēšanas nonākusi aģentūras AFP rīcībā, analizēti maksājuma karšu dati un cita informācija, kas iegūta no Ņujorkas viesnīcas «Sofitel», kurā šī gada 14.maijā uzturējās Štrauss-Kāns, kad viņš it kā esot izvarojis viesnīcas istabeni.

Rakstā, kurš parādīsies «New York Review of Books» sestdienas numurā, pieļauta iespēja, ka pazudušo «BlackBerry» viedtelefonu varētu būt uzlauzuši Štrausa-Kāna politiskie pretinieki.

Atsaucoties uz anonīmiem avotiem, raksta autors vēsta, ka Štrauss-Kāns viņa aizturēšanās dienā ar īsziņu esot brīdināts, ka viņa e-pasta vēstule, ko politiķis nosūtījis savai sievai, nonākusi pašreizējā Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī pārstāvētās partijas «Tautas kustības savienība» (UMP) birojā.

Rakstā arī teikts, ka novērošanās kamerās fiksēts brīdis, kad viesnīcas galvenais inženieris Braiens Jērvuds īsi pirms policijas ierašanās ar kādu citu vīrieti sarokojies uzvaras žestā, kas pazīstams kā «dod pieci».

Pēc tam Jērvuds blakus šķietami izvarotajai istabenei, kura gaidījusi policiju, izpildījis triumfējošus dejas soļus.

Apsūdzības pret Štrausu-Kānu vēlāk tika atceltas, jo prokuratūra konstatēja, ka galvenā lieciniece melojusi par atsevišķām epizodēm.

Lai gan Štrauss-Kāns varēja ASV atstāt kā brīvs cilvēks, viņam nācās aiziet no SVF izpilddirektora posteņa un viņa pirms tam daudzsološā politiskā karjera bija sagrauta.

Viņam atgriežoties Francijā, Štrausu-Kānu sagaidīja jaunas apsūdzības izvarošanas mēģinājumā.

Teilors norāda, ka pētnieciskā žurnālista Edvarda Džeja Epšteina raksts izvirza «nopietnus jautājumus» par viesnīcas «Sofitel» un tās mātes uzņēmuma «Accor Group» amatpersonu rīcību.

«Mēs abus aicinām nākt klajā ar izsmeļošām atbildēm uz Epšteina uzdotajiem jautājumiem,» uzsver Teilors.

Viesnīcas sabiedrisko attiecību nodaļa uz gaidāmo rakstu vēl nav reaģējusi. Arī no «New York Review of Books» pagaidām nav izdevies gūt apstiprinājumu par raksta saturu.

Taču istabenes advokāts, kurš Ņujorkas tiesā iesniedzis civilprasību pret Štrausu-Kānu jau ir reaģējis, paziņojot, ka apgalvojumi par viņa klientes saistību ar kādu politisku sazvērestību esot «nejēdzīgi un bezatbildīgi».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu