«Parex» kopumā atguvusi 197 miljonus latu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Kopš AS «Parex banka» («Parex») restrukturizācijas 2010.gada 1.augustā kopumā atgūti 197 miljoni latu, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja bankā.

Kā norāda «Parex» valdes priekšsēdētājs Kristofers Gviljams, banka turpina darbu pie prioritārā mērķa sasniegšanas, koncentrējot darbību uz kredītu restrukturizāciju, nekustamo īpašumu pārvaldīšanu un parādu piedziņu.

Kopumā «Parex» saimnieciskā darbība ir noritējusi saskaņā ar restrukturizācijas plānu, un atbilstoši plānotajam pārskata periodu banka noslēgusi ar 35 miljonu latu zaudējumiem. Attiecīgajā 2010.gada periodā «Parex» zaudējumi sasniedza 120 miljonus latu.

Šā gada pārskata perioda rezultātu galvenokārt veido procentu izdevumu pārsniegums pār procentu ieņēmumiem un uzkrājumi nedrošajiem parādiem.

Ņemot vērā, ka «Parex» atstāti tikai problemātiskie aizdevumi ar ieilgušām atmaksas problēmām, daudzos gadījumos sākti parādu piedziņas procesi un par izsniegtajiem kredītiem ilgstoši netiek veikti kredīta pamatsummas un procentu maksājumi. Procentu ieņēmumu līmenis no bankas kredītportfeļa ir daudz zemāks nekā jebkurā citā kredītiestādē, kur to veido gan labie, gan problemātiskie kredīti.

Saskaņā ar restrukturizācijas plānā noteiktajiem uzdevumiem pārskata periodā «Parex» sākta apjomīga projekta izstrāde un īstenošana ar mērķi pārdot bankas līzinga meitaskompānijas NVS valstīs.

Pirmie rezultāti tika sasniegti 2011.gada septembra beigās, kad banka, noslēdzot izdevīgu darījumu par «Parex Leasing» un «Extroleasing» pārdošanu, izgāja no Krievijas līzinga tirgus. Jau pirmajā maksājumā «Parex» atguva vairāk nekā 14,5 miljonus ASV dolāru (7,6 miljoni latu) un līdz pat 2013.gada beigām turpinās saņemt nākamos maksājumus no līzinga kompānijas problemātisko aktīvu portfeļa pakāpeniskas realizācijas.

No Krievijas līzinga kompānijām kopumā kopš 2008.gada decembra līdz pārskata perioda beigām saņemti vairāk nekā 120 miljoni ASV dolāru (63 miljoni dolāru). Daļa no šiem naudas līdzekļiem savulaik tika novirzīta «Parex» likviditātes krīzes novēršanai, bet daļa - valsts galvotajam 164 miljonu latu lielajam sindicētajam kredītam, kuru banka pilnībā un bez papildu valsts atbalsta atmaksāja 2011.gada maijā.

Aizvien lielāku īpatsvaru «Parex» darba kārtībā iegūst nekustamo īpašumu joma - pārsvarā tā ir īpašumu atsavināšana, pārņemšana un pārvaldīšana. Ņemot vērā, ka nekustamo īpašumu segments joprojām ir samērā neaktīvs un tā atveseļošanās notiek ļoti lēnā tempā, banka nesteidzas ar tās portfelī esošo vērtīgo aktīvu pārdošanu.

Tā kā lielākajai daļai no bankas kredītportfelī esošajiem objektiem nākotnē ir sagaidāms vērtības pieaugums, tiek turpināta pārņemto objektu apsaimniekošana. Uzlabojoties ekonomiskajai situācijai un nekustamo īpašumu tirgum, ir plānota maksimāli izdevīga nekustamo īpašumu realizācija ar mērķi iegūt nepieciešamos naudas līdzekļus valsts ieguldījuma atmaksai. Līdz ar labvēlīgām tirgus izmaiņām «Parex» aizvien vairāk pievērsīsies nekustamo īpašumu tirdzniecībai. Bankas nekustamo īpašumu portfelis 2011.gada 30.septembrī sastāvēja no vairāk nekā 800 objektiem.

Kā ziņots, pērn 1.augustā notika «Parex bankas» aktīvu pāreja uz banku «Citadele». Lielākā daļa tika pārnesta uz jaunizveidoto banku, bet problemātiskie aktīvi palikuši «Parex bankā», kura tagad nodarbojas tikai ar parādu atgūšanu un ierastās bankas funkcijas neveic.

AS «Parex banka» pagājušajā gadā strādājusi ar 152,7 miljonu latu nerevidētajiem zaudējumiem. 2009.gadā bankas zaudējumu apmērs saskaņā ar revidētajiem datiem veidoja 111,11 miljonus latu.

2010.gadā «Parex banka» nedrošajiem kredītiem ir izveidojusi 115,7 miljonus latu lielu uzkrājumu, kas arī ietekmējis bankas kopējos finanšu rādītājus, sacīja Ozoliņa-Tumanovska, norādot, ka zaudējumi bijuši atbilstoši iepriekš plānotajiem.

2010.gada 31.decembrī «Parex bankas» un grupas kredītportfelis bija 566,3 miljoni latu un attiecīgi 541,6 miljoni latu, kopējie aktīvi - 789,3 miljoni latu un 792,1 miljons latu. Kapitāla un rezervju apjoms 2010.gada beigās veidoja 48,5 miljonus latu un 48,1 miljonu latu.

Privatizācijas aģentūrai patlaban pieder 83,07%, bet Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai - 13,61%, bet mazākuma akcionāriem 3,32% «Parex» akciju.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets (MK) šā gada 22.novembrī atbalstīja AS «Parex banka» («Parex») turpmākās darbības modeli, kas paredz bankas statusa maiņu un atteikšanos no kredītiestādes licences, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja Privatizācijas aģentūrā (PA).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu