No Kargina un Krasovicka grib piedzīt 99,5 miljonus latu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

AS «Parex banka» («Parex») un Privatizācijas aģentūra (PA) ir vērsušās tiesā pret bankas bijušajiem «Parex» akcionāriem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki, prasot viņiem atlīdzināt PA nodarītos zaudējumus vairāk nekā 12 miljonu latu apmērā un piedzīt par labu «Parex» kompensāciju vairāk nekā 83,7 miljonus latu un līgumsodu 4,5 miljonu latu.

Kopējā prasības summa ir 99,5 miljoni latu, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja PA.

Līdz ar to kopējais prasību apjoms pret bijušajiem «Parex» akcionāriem, ko tiesā ir pieteikuši «Parex» un PA, pārsniedz 164 miljonus latu.

No bankas un tās pašreizējā lielākā akcionāra PA puses, izvērtējot 2008.gada 10.novembrī noslēgtā Ieguldījuma līguma izpildi, kas bija pamats bankas pārņemšanai, konstatēts, ka vairāki pārdevēju, t.i., Kargina un Krasovicka, sniegtie apliecinājumi un garantijas nav bijušas precīzas un patiesas.

Celtās prasības ietvaros abas prasītājas vēršas pret Karginu un Krasovicki arī par kompensācijas un ar to saistītā līgumsoda piedziņu saistībā ar 2008.gada 10.novembrī noslēgtajā Ieguldījuma līgumā paredzēto Kargina un Krasovicka atbildību par nepatiesas informācijas sniegšanu par faktisko situāciju bankā šī līguma slēgšanas brīdī. Banka konstatējusi, ka faktiskie zaudējumi, kas bija jāatzīst bankas bilancē, uz 2008.gada 31.oktobri bija vismaz par 82 miljoniem latu lielāki.

Šādi secinājumi izriet no veiktās juridiskās un finanšu izpētes un apstākļu detalizētas analīzes, ko PA uzdevumā ir veikuši piesaistītie finanšu un juridiskie eksperti - auditorfirma «PricewaterhouseCoopers» un zvērinātu advokātu birojs «Eversheds Bitāns».

Jau ziņots, ka 2010.gada 30.jūlijā «Parex banka» vērsās tiesā pret bankas bijušajiem valdes locekļiem Karginu un Krasovicki, prasot viņiem atlīdzināt savas darbības laikā bankai nodarītos zaudējumus. Vēlāk prasība tika papildināta.

Patlaban kopējais prasības apmērs pārsniedz 65 miljonus latu. Līdz ar to kopējais prasību apjoms pret bijušajiem «Parex» akcionāriem, ko tiesā ir pieteikuši «Parex» un PA, pārsniedz 164 miljonus latu.

Valsts «Parex» kapitāldaļas no Kargina un Krasovicka pārņēma 2008.gada 5.decembrī. Patlaban «Parex» 83,07% akciju īpašnieks ir PA, bet 13,61% akciju pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu