Vilks: Latvija jau šomēnes atgūs finansiālo un ekonomisko neatkarību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvija no 22.decembra atgūs finansiālo un ekonomisko neatkarību, un svarīgi ir saprast, ka jāturpina darboties tikpat atbildīgi, šodien pēc nākamā gada budžeta iesniegšanas Saeimā izteicās finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Vilks atzina, ka ir pagājis kārtējais dinamiskais gads, bijuši dažādi «klupšanas akmeņi», bet ar visu tikts galā, un šogad ceļš no Finanšu ministrijas uz Saeimu bijis daudz vieglāks. Finanšu ministrs norādīja, ka šis ir pēdējais konsolidācijas gads un tas dažādu apstākļu, piemēram, ārkārtas vēlēšanu, dēļ izvērties sarežģītāks, nekā domāts.

Ministrs uzsvēra, ka Latvijai ir svarīgi palikt mērķtiecīgai, lai tiktu ievērota fiskālā disciplīna un budžeta deficīts būtu pēc iespējas mazāks. Vilks arī atzīmēja, ka esam vienīgā valsts, kas atsakās no starptautiskā aizdevuma programmas un ka Latvija ir ļoti tuvu, lai atgrieztos pie iepriekšējiem kredītreitingiem.

Runājot par iespējamajiem budžeta grozījumiem nākamgad, Vilks norādīja, ka tie būs atkarīgi no situācijas Eiropas Savienībā un izaugsmes Latvijā.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) teica, ka iepriekšējos gados bijis krīzes budžets un stabilizācijas budžets, bet šis būšot «nostiprināšanās» budžets, pēc kura gaidāma izaugsme. «Ar nākamo gadu jau varēsim runāt par finansiālo neatkarību,» pauda Āboltiņa.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (V) atzina, ka šis budžets ir jūtami vieglāks gan emocionāli, gan fiziski, jo šogad budžeta paketē 109 likumu vietā ir tikai 31.

«Mūsu uzdevums ir nodrošināt, lai budžets stātos spēkā 1.janvārī un gan pašvaldības, gan iestādes zinātu, kā strādāt,» teica Reirs, solot, ka viņa vadītā komisija darbosies pastiprinātā režīmā.

Kā ziņots, šodien finanšu ministrs devās tradicionālajā gājienā no Finanšu ministrijas ēkas uz Saeimu, nesot budžeta portfeli ar valdības sagatavoto nākamā gada budžeta likumprojektu. Budžeta portfeli saņēma Saeimas priekšsēdētāja

Saeima jau rīt, 7.decembrī, plāno ārkārtas sēdē spriest par valdības sagatavotā nākamā gada budžeta likumprojekta nodošanu izskatīšanai komisijās, šodien žurnālistiem pastāstīja Āboltiņa.

Saeima budžeta projektu pirmajā lasījumā varētu skatīt jau ceturtdien, 8.decembrī, bet otrajā un galīgajā lasījumā - 15.decembrī, teica Saeimas priekšsēdētāja,

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pie budžeta projekta sāks strādāt jau šodien un pirmajā lasījumā to skatīs pēc rītdienas plenārsēdes, norādīja Reirs. Viņš solīja, ka par budžeta projektu tiks debatēts līdz «pilnīgai skaidrībai».

Budžeta likumprojekts un to pavadošā likumprojektu pakete, kurā kopā ir 31 likumprojekts, kā arī vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvars 2012.-2014.gadam, vakar tika akceptēts valdībā.

Jau ziņots, ka 2012.gadā valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi prognozēti 4,516 miljardi latu, bet izdevumi - 4,641 miljards latu. Salīdzinājumā ar 2011.gada budžeta plānu likumprojektā paredzēts ieņēmumu palielinājums par 255,1 miljonu latu un izdevumu samazinājums 113,5 miljonu latu apmērā.

Valdība apņēmusies, ka budžeta deficīts pēc ESA metodoloģijas nākamgad nepārsniegs 2,5% no iekšzemes kopprodukta.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2012.gadā prognozēti 3,262 miljardi latu, un izdevumi plānoti 3,253 miljardu latu apmērā. Valsts pamatbudžeta izdevumu samazinājums, salīdzinot ar 2011.gada plānu, ir 93,2 miljoni latu jeb 2,8%. Tajā skaitā izdevumu samazinājums 132,1 miljona latu apmērā paredzēts ES politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu