Vilks: nākamā gada budžets ir krietni vieglāks un mazāk sāpīgs sabiedrībai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Sagatavotais nākamā gada valsts budžets ir krietni vieglāks nekā iepriekšējais un mazāk sāpīgs sabiedrībai, šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē atzina finanšu ministrs Andris Vilks (V).

«Tas ir vieglāks gan tiešā, gan pārnestā nozīmē,» teica Vilks.

Finanšu ministrs norādīja, ka šis ir pēdējais valsts budžets, kas tiek noslēgts starptautisko aizdevēju zīmē. Šis budžets jau ir vērsts uz izaugsmi. Tajā redzams ieņēmumu daļas pieaugums, bet izdevies arī samazināt izdevumus. «Nākamgad lemsim neatkarīgi no aizdevējiem, bet tas būs jādara atbildīgi,» uzsvēra Vilks.

Pēc Vilka domām, sagatavotais budžets ir pietiekami konservatīvs un atbilst tendencēm eirozonā, kur iespējams gan pozitīvs, gan negatīvs scenārijs, no kā atkarīga arī situācija Latvijā. Būs jāvērtē pirmā ceturkšņa dati un iespējama elastīga pieeja, atzina ministrs. Vilks arī pauda cerību, ka kredītreitinga aģentūras reaģēs adekvāti un Latvijas stingro fiskālo disciplīnu.

Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre pauda uzskatu, ka patlaban makroekonomikas prognožu maiņai nav pamata. 2011.gadā ekonomikas izaugsme bijusi straujāka, nekā paredzēts, un 2012.gadā paredzēti mazāki izaugsmes tempi.

Saeima jau rīt, 7.decembrī, plkst.15 plāno ārkārtas sēdē spriest par valdības sagatavotā nākamā gada budžeta likumprojekta nodošanu izskatīšanai komisijās.

Tomēr Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija budžeta projektu sāka vērtēt jau šodien, vēl pirms tā nodošanas izskatīšanai komisijās.

Saeima budžeta projektu pirmajā lasījumā varētu skatīt jau ceturtdien, 8.decembrī, bet otrajā un galīgajā lasījumā – 15.decembrī.

Budžeta likumprojekts un to pavadošā likumprojektu pakete, kurā kopā ir 31 likumprojekts, kā arī vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvars 2012.-2014.gadam, vakar tika akceptēts valdībā.

Jau ziņots, ka 2012.gadā valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi prognozēti 4,516 miljardi latu, bet izdevumi - 4,641 miljards latu. Salīdzinājumā ar 2011.gada budžeta plānu likumprojektā paredzēts ieņēmumu palielinājums par 255,1 miljonu latu un izdevumu samazinājums 113,5 miljonu latu apmērā.

Valdība apņēmusies, ka budžeta deficīts pēc ESA metodoloģijas nākamgad nepārsniegs 2,5% no iekšzemes kopprodukta.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2012.gadā prognozēti 3,262 miljardi latu, un izdevumi plānoti 3,253 miljardu latu apmērā. Valsts pamatbudžeta izdevumu samazinājums, salīdzinot ar 2011.gada plānu, ir 93,2 miljoni latu jeb 2,8%. Tajā skaitā izdevumu samazinājums 132,1 miljona latu apmērā paredzēts ES politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu