Vilks paraksta nodomu vēstuli ar starptautiskajiem aizdevējiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šodien finanšu ministrs Andris Vilks (V) parakstījis nodomu vēstuli ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF), aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

Šis dokuments vēl no Latvijas puses jāparaksta Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), Latvijas Bankas vadītājam un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadībai. Pēc tam dokumentu plānots nosūtīt SVF, kur to skatīs fonda speciālisti un par to lems fonda valde.

Savukārt otrs dokuments - saprašanās memorands ar Eiropas Komisiju (EK) - vēl atrodas saskaņošanas stadijā komisijā. Pēc tam to plānots nosūtīt parakstīšanai Latvijas pusei.

Jarockis norādīja, ka mērķis ir viens - lai Latvija varētu 22.decembrī slēgt starptautiskā aizdevuma programmu.

Jarockis atzīmēja, ka abi dokumenti tiks pilnībā publicēti, kā arī FM par to saturu informēs pēc tam, kad tie būs saskaņoti SVF un EK un būs pieņemts gala lēmums.

LETA jau ziņoja, ka pēc 2012.gada budžeta iesniegšanas Saeimā Vilks atzīmēja: Latvija no 22.decembra atgūs finansiālo un ekonomisko neatkarību, un svarīgi ir saprast, ka jāturpina darboties tikpat atbildīgi.

Vilks atzina, ka ir pagājis kārtējais dinamiskais gads, bijuši dažādi klupšanas akmeņi, bet ar visu tikts galā un šogad ceļš no Finanšu ministrijas uz Saeimu bijis daudz vieglāks. Finanšu ministrs norādīja, ka šis ir pēdējais konsolidācijas gads un tas dažādu apstākļu, piemēram, ārkārtas vēlēšanu, dēļ izvērties sarežģītāks, nekā domāts.

Ministrs uzsvēra, ka Latvijai ir svarīgi palikt mērķtiecīgai, lai tiktu ievērota fiskālā disciplīna un budžeta deficīts būtu pēc iespējas mazāks. Vilks arī atzīmēja, ka esam vienīgā valsts, kas atsakās no starptautiskā aizdevuma programmas, un ka Latvija ir ļoti tuvu, lai atgrieztos pie iepriekšējiem kredītreitingiem.

Runājot par iespējamiem budžeta grozījumiem nākamgad, Vilks norādīja, ka tie būs atkarīgi no situācijas Eiropas Savienībā un izaugsmes Latvijā.

Budžeta likumprojekts un to pavadošā likumprojektu pakete, kurā kopā ir 31 likumprojekts, kā arī vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvars 2012.-2014.gadam, šonedēļ tika akceptēts valdībā.

Jau ziņots, ka 2012.gadā valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi prognozēti 4,516 miljardi latu, bet izdevumi - 4,641 miljards latu. Salīdzinājumā ar 2011.gada budžeta plānu likumprojektā paredzēts ieņēmumu palielinājums par 255,1 miljonu latu un izdevumu samazinājums 113,5 miljonu latu apmērā.

Valdība apņēmusies, ka budžeta deficīts pēc ESA metodoloģijas nākamgad nepārsniegs 2,5% no iekšzemes kopprodukta.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2012.gadā prognozēti 3,262 miljardi latu, un izdevumi plānoti 3,253 miljardu latu apmērā. Valsts pamatbudžeta izdevumu samazinājums, salīdzinot ar 2011.gada plānu, ir 93,2 miljoni latu jeb 2,8%. Tajā skaitā izdevumu samazinājums 132,1 miljona latu apmērā paredzēts ES politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu