«Swedbank» klientu panika ir viena no galvenajām ziņām zviedru medijos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/«Apollo»

Latvijas «Swedbank» klientu panika un aktivitātes, tukšojot bankomātos, šodien no rīta bija viena no galvenajām ziņām zviedru medijos, konstatēja biznesa portāls «Nozare.lv».

Zviedrijas radio rīta ziņās vēstīja par «nervozo» Latvijas iedzīvotāju rosību, cita starpā atsaucoties uz informāciju, ko telefoniski radio korespondentam sniedza «Nozare.lv». Ziņu sižetā arī minēta «Latvijas Krājbankas» nesenā slēgšana kā pamats daudzu iedzīvotāju satraukumam.

Pirmais zviedru ziņu portāls, kas vēstīja par ažiotāžu ap «Swedbank» Latvijas meitasuzņēmumu, bija vakara avīzes «Aftonbladet» portāls «Aftonbladet.se», kas atsaucās uz kādas rīdzinieces vērojumiem par rindām pie bankomātiem. Uz šo ziņu atsaucās citi ziņu portāli, tostarp «Dagens Nyheter».

«Aftonbladet.se» konkurents «Expressen.se» publicēja savu ziņu ar virsrakstu «Haoss Latvijā: Baumo, ka «Swedbank» sabrukšot.» Ziņu portālos arī parādījās mātesbankas Zviedrijas «Swedbank» koncerna preses sekretāra Tomasa Baktemana teiktais, ka baumām par bankas sabrukumu nav nekāda pamata.

«Aftonbladet.se» arī vēlāk publicēja rakstu, kur teikts, ka zviedru Finanšu inspekcijas (atbilst Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijai/FKTK) banku uzraudzības nodaļas vadītājs Uldis Cērps «bija spiests» telefoniski uzstāties Latvijas televīzijā un skaidrot, ka ar zviedru bankām viss esot kārtībā. Cērps Latvijā vadīja FKTK no 2000.līdz 2008.gadam.

Arī biznesa avīze «Dagens industri» portālā «di.se» ziņo, ka «Swedbank» noliedz baumas par jebkādām finansiālām grūtībām. Baumas Latvijā esot izplatījušās īso vēstījumu sociālā tīklā «Twitter». «Di.se» jau iepriekš ziņoja, ka Latvijā tiekot tukšoti zviedru banku bankomāti, un atsaucās uz «SEB» informāciju, ka aptuveni 10% līdz 15% tās bankomāti brīžiem esot iztukšoti, taču tiekot uzpildīti.

Lasītāju komentāros «Aftonbladet» rakstam zviedri gan izsaka izbrīnu par Latvijas iedzīvotāju lētticību un histēriju, gan paši pauž bažas par banku sistēmu kopumā. Citi kritizē portālu, jo tas «vienu garāku rindu pie bankomāta uzpūtis par galveno ziņu». Kāds Rīgā dzīvojošs zviedrs raksta, ka netālu no dzīvesvietas esot «Swedbank» filiāle, un viņš tur nekādu «paniku» nav redzējis.

Jau ziņots, ka FKTK iesniegusi tiesā AS «Latvijas Krājbanka» maksātnespējas pieteikumu. Konstatējot «Latvijas Krājbankā» 109 miljonu latu iztrūkumu, FKTK nolēma slēgt «Latvijas Krājbanku». Aizdomās par šo noziegumu ir apcietināts bankas prezidents Ivars Priedītis, bet vēl trīs bankas valdes locekļi un tās līdzīpašnieks Vladimirs Antonovs tiek turēti aizdomās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu