Vienīgā vakcīna pret onkoloģisku saslimšanu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Joprojām nav precīzi noskaidrots, kas izraisa vēzi. Izņemot vienu ļaundabīgā audzēja lokalizāciju – dzemdes kakla vēzi. Ir zinātniski pierādīts, ka to izraisa cilvēka papilomas vīruss (HPV). Tādējādi pret dzemdes kakla vēzi, līdzīgi kā pret citu vīrusu izraisītām saslimšanām, varēja radīt vakcīnu. Līdz šim tā ir vienīgā vakcīna, kas spēj pasargāt pret onkoloģisku saslimšanu.

Kas ir cilvēka papilomas vīruss?
HPV ir viltīgs vīruss: tam ir daudz tipu – vairāk nekā 100, un ne visi izraisa ļaundabīgo audzēju. Daži izraisa tikai kārpas – dažādās vietās uz ķermeņa, uz balss saitēm, pie anālās atveres. Pētnieki noskaidrojuši, ka visvairāk onkoloģisko saslimšanu izraisa divi vīrusa tipi – agresīvākie un izplatītākie. Tie iebūvējas organisma šūnās dzemdes kakla rajonā un izmaina to ģenētisko programmu. Šūnas tiek bojātas, bet vīruss ieslēdz ātras bezgalīgas dalīšanās programmu, kas rezultātā izraisa audzēju.

Uzskata, ka dzīves laikā kādu HPV infekciju iegūst lielākā daļa sieviešu, jo vīruss izplatās nevis pa gaisu vai ūdeni kā citi vīrusi, bet gan dzimumkontaktu ceļā vai vienkārši cieši saskaroties intīmajām zonām. Pateicoties organisma aizsargmehānismiem, ļoti bieži šīs infekcijas pāriet, pat nepamanītas. Taču jebkura aizsardzība var tikt salauzta, un tad, protams, vīruss var ņemt pārsvaru. Kopumā no inficēšanās brīža līdz saslimšanai var paiet pat piecpadsmit gadu, un nav iespējams prognozēt, vai un cik ilgā laikā konkrētai sievietei vīruss izraisīs saslimšanu. Taču tas, ka vīruss uzreiz neizraisa slimību, bet sākotnēji tikai šūnu izmaiņas, ļauj konstatēt vīrusa klātbūtni organismā vēl pirms slimības rašanās. Tas ir iemesls, kāpēc ir svarīgi veikt regulāras pārbaudes pie ginekologa. Otrs nozīmīgs veids, kā pasargāt sevi no HPV infekcijas, ir vakcinēšanās.

Divpadsmitgadnieces – drošas no infekcijas
Vakcīna pret HPV iekļauta imunizācijas kalendārā – ar to vakcinē meitenes 12 gadu vecumā, un šīm meitenēm vakcīnu apmaksā valsts, bet pēc šī vecuma vakcīna ir pieejama par maksu. Bieži jautā, kāpēc potēšanai ir izraudzīta tieši šī iedzīvotāju grupa? Vakcīna ir diezgan dārga, tāpēc tika izvēlēta iedzīvotāju grupa, kas vēl 100% nevar būt inficēta ar šo vīrusu, - meitenes, kurām vēl nav dzimumkontaktu. Gada laikā, kopš eksistē šī iespēja, pirmā pote ir veikta 51% šī vecuma meiteņu. Lai gan šis ir labs rādītājs, man kā ārstei gribētos, lai šis skaitlis būtu vēl lielāks, ja reiz valsts šim mērķim ir iedalījusi līdzekļus. Gribētos arī atgādināt par nepieciešamību iziet visu vakcinācijas kursu pret cilvēka papilomas vīrusu. Klīniskos pētījumos konstatēts, ka nepieciešamas trīs vakcīnas: ar mēneša starplaiku un pusgadu pēc pirmās vakcīnas. Pirmā ierosina imunitāti, otra nostiprina, bet trešā nodrošina tās ilgstošu noturību. Vecākiem būtu jāsaprot, ka viņu bērnu interesēs ir iegūt tieši ilglaicīgu imunitāti, ko var iegūt tikai ar trīs pošu kursu.

Aizspriedumiem nav pamata
Protams, ka cilvēkiem ir raksturīgi šaubīties par visu jauno, taču aizspriedumiem par šīs vakcīnas drošību nav pamata: vakcīna pret HPV satur tikai vīrusam ārēji līdzīgas daļiņas, kas izsauc imūno atbildes reakciju - antivielu rašanos organismā. Saslimt no šīs vakcīnas, kā sievietes nereti baidās, nav iespējams, jo tā nesatur ne dzīvu, ne novājinātu vīrusu, ne arī vēža šūnas (arī tādus bezgala maldīgus viedokļus esmu dzirdējusi)! Vakcīna rada imunitāti pret vīrusa infekciju, neliekot piedzīvot slimību vai tās simptomus. Tātad vakcinācija nav un nevar būt organisma imūnsistēmu „graujošs” faktors, tā tikai stimulē sievietes imūnsistēmas spējas sniegt papildu aizsardzību pret HPV infekciju. Jaunākie dati apliecina, ka vakcīna 97 - 99% gadījumu aizsargā pret izplatītākajiem HPV augsta riska tipiem, kas visbiežāk izraisa dzemdes kakla vēzi, un, saskaņā ar nesen pabeigtiem pētījumiem, 70-80% gadījumu - pret pārējiem, retāk sastopamiem vīrusa augsta riska  tipiem.

Tāpat nav pamata uztraukumam par to, vai vakcīna ir pietiekami pārbaudīta. Pirms jebkura medikamenta izplatīšanas tiek veikti ilgstoši un pamatīgi pētījumi. Eksistē noteikti standarti un procedūras, un, ja medikaments ir apstiprināts  izmantošanai, tas nozīmē, ka tas ir izgājis cauri visam šim ilgajam un sarežģītajam ceļam. Protams, jebkuram medikamentam ir iespējamas blaknes, kas tiek norādītas zāļu lietošanas instrukcijā. Tāpēc pēdējais solis zāļu drošai izmantošanai ir pacientu aptauja. Ja par medikamentu tiek saņemtas pacientu sūdzības, tiek sastādīts defekta akts un preparāts var tikt izņemts no apgrozības.

Diemžēl ar vakcināciju pret HPV nav iespējams panākt, lai dzemdes kakla vēzis kā saslimšana pilnībā izzustu, līdzīgi kā tas notika ar bakām līdz ar attiecīgās potes ieviešanu, - bakas neizraisīja 100 dažādi vīrusa tipi! Taču vakcinācija spēj aizsargāt lielāko daļu vakcinēto cilvēku un krasi pazemināt saslimstību ar dzemdes kakla vēzi, un tas ir būtisks ieguvums. Un, protams, tikpat būtiskas ir regulāras pārbaudes pie ginekologa – arī vakcinētajām meitenēm un sievietēm!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu