Pēc 280 dienām situācija Fukušimā droša; nākamais etaps ilgs 40 gadus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Situācija avarējušajā Fukušimas atomelektrostacijā (AES) Japānā pēc martā piedzīvotā postošā cunami beidzot ir stabilizēta. To izdevies paveikt 280 dienās, piektdien paziņojis Japānas premjers Josihiko Noda.

Kā vēsta ārvalstu mediji, AES apsaimniekotājs TEPCO pabeidzis temperatūras normalizēšanas darbus visos reaktoros. Tādā veidā tie vairs nav bīstami.

Tāpat arī radiācijas līmenis AES apkārtnē ir normas robežās - tas ir mazāks nekā viens milizīverts gadā. Tagad avārijas seku likvidatori varēs ķerties klāt nākamajam uzdevumam Fukušimā.

Varas pārstāvji Japānā jau izstrādājuši grafiku nākamajiem seku likvidācijas etapiem. Jaunizveidotais plāns liecina, ka līdz 2015.gadam reaktoru speciālistiem būs jāveic sagatavošanas darbi radioaktīvās degvielas serdeņu izcelšanai no baseiniem, kas atrodas zem reaktoriem.

Viens no grūtākajiem uzdevumiem - izkusušās kodoldegvielas izcelšana no reaktoriem, tiek plānots pēc desmit gadiem. Šis etaps aizņemts 25 gadus, pēc kā vēl piecus gadus TEPCO speciālisti demontēs reaktoru ēkas un citas celtnes AES teritorijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu