Bērziņš pauž cerību, ka šonakt Latvija atbrīvosies no viena sloga

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Toms Kalniņš/Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Andris Bērziņš cer, ka Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) trešdien pieņems pozitīvu lēmumu un slēgs Latvijas aizdevuma programmu, tādējādi atbrīvojot valsti no viena sloga.

«Es gribētu apsveikt Dombrovska kungu [Ministru prezidentu Valdi Dombrovski] ar veiksmīgu aizdevuma programmas noslēgšanu, jo tomēr ir ļoti liela cerība, ka tā šonakt tiks parakstīta un būsim no viena sloga vaļā,» žurnālistiem trešdien pēc tikšanās ar premjeru sacīja Bērziņš.

Viņš arī pauda viedokli, ka Latvijai nevajadzēs grozīt 2012.gada budžetu sliktākas ekonomiskās izaugsmes dēļ. «Es uzskatu, ka Latvijas pieņemtais budžets ir balstīts uz pietiekami izsvērtām prognozēm,» teica Bērziņš.

SVF valde trešdien lems Latvijas aizdevuma programmas noslēgšanu.

Jau vēstīts, ka Latvijas valdība kopumā no 2008. līdz 2012.gadam veikusi konsolidācijas pasākumus ar fiskālo ietekmi 17,8% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP) jeb 2,3 miljardu latu apmērā, no kuriem 934,4 miljoni latu jeb aptuveni 7,2% no IKP veido pasākumi, kas veikti budžeta ieņēmumu pusē, savukārt pasākumi budžeta izdevumu pusē kopumā veido 1,4 miljardus latu jeb aptuveni 10,6% no IKP.

2008.gada beigās Latvija panāca vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par 7,5 miljardu eiro aizdevuma saņemšanu. Līdz šim Latvija no plānotā kopējā aizdevuma saņēmusi 4,4 miljardus eiro, no kuriem apmēram 49% izlietoti valsts budžeta deficīta un valsts budžeta aizdevuma finansēšanai, 38,5% izlietoti valsts parāda atmaksai, bet apmēram 10% izmantoti finanšu sektora stabilitātei, kā arī 2,5% ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas atbalsts «Parex bankai». Latvija saņemto finansējumu plāno atmaksāt, starptautiskajā finanšu tirgū pārfinansējot valsts parādu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu