Tiesā Eiropas lielākās ekoloģiskās katastrofas vaininiekus (6)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Parīzē sākusies tiesas prāva pret 1999. gadā notikušās tankkuģa Erika katastrofas vaininiekiem.

Kuģis pārlūza uz pusēm un nogrima Biskajas līcī aptuveni 70 kilometrus no Bretaņas krastiem, un no tā ūdenī ieplūda aptuveni 20 000 tonnu naftas produktu, kas radīja milzīgu piesārņojumu.

Paredzēts, ka prāva, kurā ir 74 prasītāji un 15 atbildētāji (arī naftas ieguves kompānija Total, kas bija nofraktējusi zem Maltas karoga peldošo kuģi), ilgs vismaz četrus mēnešus, vēsta Reuters. Varas iestādes sliecas notikušajā vainot tieši Total, kurai būtu bijis jākontrolē kuģa stāvoklis, pirms peldlīdzeklis piepildīts ar naftas produktiem. Ja tāpat lems arī tiesa, Total, kas jau ieguldījusi aptuveni 200 miljonus eiro attīrīšanas darbos, var tikt piespriesta vismaz miljons eiro liela soda nauda, bet kompānijas amatpersonām draud viena gada cietumsods.

Puatū–Šarentes reģionālās padomes viceprezidents Fransuā Pasūri sarunā ar Reuters sacījis, ka šī prāva varētu kļūt par pagrieziena punktu jūrniecības likumdošanas vēsturē, jo katastrofu gadījumā ir grūti pateikt, kam jāuzņemas atbildība. Tā ir arī tagad, kad atbildēt nevēlas nedz kuģa īpašnieki (kāda Itālijas kompānija), nedz lietotāji (Total), nedz valsts, kuras kuģu reģistrā tas bijis (Malta), nedz apdrošināšanas sabiedrības, kas ļāvušas 25 gadus vecajam sarūsējušam tankkuģim iziet jūrā, nedz apkalpe, kas sastāvējusi no indiešu jūrniekiem. "Šī prāva varētu kļūt par precedentu. Savienotajās Valstīs tāda bija Exxon Valdez lieta. Tagad tas pats jāizdara arī Eiropā, citādi jūrniecības likumdošana neattīstīsies," uzskata F. Pasūri.

Erika nogrima 1999. gada 12. decembrī īsi pēc tam, kad no kuģa ar helikopteru palīdzību bija izdevies nocelt tās apkalpi – 26 indiešu jūrniekus. Jau pēc divām nedēļām Francijas krastus sasniedza no nogrimušā kuģa izplūdušie naftas produkti, kas neilgā laikā piesārņoja piekrasti aptuveni 400 kilometru garumā – ne tikai Francijā, bet arī Spānijā. Naftas plankums izraisīja no 60 000 līdz pat 300 000 jūras putnu bojāeju, un kopīgie šīs ekoloģiskās katastrofas radītie zaudējumi tiek lēsti miljarda eiro apmērā, vēsta BBC.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu