Gripas vakcīna. Potēt vai nepotēt?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Gripas vīruss saasina hroniskas slimības un ievērojami vājina vesela cilvēka imunitāti.

«Vienlaikus ar auksta laika iestāšanos gripas cirkulācija lēni, bet ir sākusies, un tā skārusi visas vecuma grupas — gan pieaugušos, gan bērnus,» apgalvo Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) Virusoloģijas laboratorijas vadītāja Dr. Vaira Īrisa Kalniņa. Kā pasargāt sevi no saslimšanas? Vakcinēties, dzert vitamīnus vai ēst ķiplokus?

No marta līdz maijam

To, ka pirmie gripas saslimšanas gadījumi parādījās tikai tagad, nevis novembrī, SVA speciālisti skaidro ar meteoroloģiskajām īpatnībām Latvijā un Eiropā. Arī citās Eiropas valstīs vērojams gripas vīrusa aktivitātes pieaugums: par saslimšanas gadījumiem ziņo Grieķija, Luksemburga, Nīderlande, Skotija, Spānija un Šveice.

Latvijā pašlaik visi saslimšanas gadījumi reģistrēti Rīgā, kas speciālistiem ļauj domāt, kas šogad saslimstība sākusies tieši plaši apdzīvotajā Rīgas teritorijā, kur ar gripu saslimušie ir vecumā no 1,5 līdz 61 gadam, lielākoties bērni.

Šobrīd par 36% palielinājusies arī saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu slimībām un pneimonijām. Tāpēc SVA atgādina: iedzīvotājiem, kas vēl nav vakcinējušies pret gripu, bet vēlas to izdarīt, nenokavēt un vakcinēties, kā arī stiprināt imunitāti ar vitamīniem, ievērojot veselīgu dzīvesveidu — jo saslimstības pacēlums noteikti būs, un tas, iespējams, notiks pavasara mēnešos no marta līdz pat maijam.

Mīlēt savu organismu

«Es esmu vairāk optimiste, un uz to man arī patīk noskaņot savus pacientus,» saka ģimenes ārste Ilze Ziediņa (ārstu prakse «Saulespuķe»). «Ja būsi optimists, tad mācēsi sadalīt laiku un nenodarīsi sev pāri ar virsstundām: jo šodien lielākais ļaunums ir tas, ka mēs sevi nostrādinām līdz pēdējam, organismu nogurdinām un tad no tā prasām neiedomājamo. Tāpēc pirmais noteikums ir mīlēt sevi un ļaut savam organismam arī pienācīgi atpūsties.»

Ilzes Ziediņas attiecības ar gripas potēm ir drīzāk uz jūs, nevis uz tu. «Ir tāda versija: ja cilvēks ir sapotēts pret kaut ko vienu, tad organisms tiek pasargāts arī no citiem blakus vīrusiem. Bet tas nav pierādīts!» uzsver ģimenes ārste. Viņa skaidro, ka gripas vīruss pats par sevi ir ļoti specifisks un ar pretgripas vakcīnu cilvēks netiek pasargāts no citiem vīrusiem. «Bet šāda pote radīta tāpēc, ka gripa nereti izraisa komplikācijas, kas atsevišķos gadījumos var būt ļoti nopietnas.» Protams, viņa neuzņemas tādu atbildību un nesaka, ka šāda pote nav vajadzīga, jo ir atsevišķas grupas, kurām tā ir pat vēlama: pirmkārt, tie ir cilvēki, kam fonā jau ir kādas hroniskas slimības, hroniskie bronhīti, bronhiālās astmas, cukura diabēts — jo viņiem saslimšana ar gripu var būt daudz smagāka un sekas daudz komplicētākas. Un, otrkārt, tie ir bērni — varbūt alerģiskāka rakstura, arī tie, kam tieši šai vīrusu laikā jāsāk iet dārziņā. Bet pārējiem daktere iesaka izmantot homeopātiskos līdzekļus, kas pieejami aptiekās. «Ja zini, ka esi noskrējies, ka neesi īsti atpūties, un jūti, ka organisms viens nebūs cīnītājs, tad ir tādi labi līdzekļi kā «Aflubin» un «Oscilococsinum» — ar tiem var piesargāties, ja ģimenē kāds jau saslimis vai bijis saskarē ar šo vīrusu,» stāsta Ilze Ziediņa un iesaka darīt visu, lai vīruss nekoncentrētos vidē — regulāri vēdināt un mazgāt telpas, neuzturēties lielos pasākumos, kur ir lielas cilvēku masas, un brīvdienās izstaigāties gar jūru, pa mežu un izvēdināt plaušas.

«Šis ir tas laiks, kad varbūt vajadzētu vairāk spiest dabīgās sulas un ēst augļus. Sabalansēt uzturu, lai nav tā, ka tikai strādājam, strādājam un nav laika aizskriet pusdienās.»

Maziem bērniem un zīdainīšiem daktere iesaka veco labo vecmāmiņas recepti — piesiet pie gultiņas ķiploku krellīti. Tas ir jau pārbaudīts līdzeklis — vīrusiem tas nepatīk, no tā viņi mūk projām.

Bet, ja cilvēks jau ir inficējies, ir tāds līdzeklis kā «Tamiflu» — tas labi nogalina gripas vīrusu sākumstadijā.

Gripas pirmās pazīmes

  • Tā sākas strauji, ar ļoti augstu temperatūru
  • Drudzis, lauzošas sajūtas locekļos
  • Sāpīgas acu kustības
  • Galvassāpes
  • Sausuma sajūta kaklā un sauss klepus
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu