Sudraba: mūsu valsts diemžēl joprojām dzīvo vienai dienai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Atskatoties uz aizvadīto gadu, nākas secināt, ka mūsu valsts diemžēl joprojām dzīvo vienai dienai.

Pie šāda secinājuma intervijā Latvijas Televīzijai nonāca Valsts kontroliere Inguna Sudraba.

«Šie ir tie pamatsecinājumi, ko mēs [Valsts kontrole] izdarījām, pabeidzot finanšu revīzijas. Mēs vēršam uzmanību uz to, ka nedrīkst budžetu sastādīt kā atsevišķu politiku. Nedrīkst budžetu veidot matemātiski. Valstij un mums visiem kopā ir ļoti svarīgi redzēt kopējos mērķus, sasniedzamos rezultātus un sākt vērtēt līdzekļu izlietojumu pret sasniegto rezultātu. Jo mēs zinām, kāds bija rezultāts 2010.gadā, kad valdība katru dienu tērēja vairāk, kā miljonu latu dienā, nekā ir apstiprināts ikgadējā likumā. Šī ir viena no kļūdām, ko jaunā Saeima būs novērsusi, apstiprinot 2012.gada budžetu,» teica Sudraba.

Sudraba atzīmēja, ka šāda politika norāda tikai uz to, ka valsts neplāno savu darbību, ko noteikti nedara neviens privātajā sektorā.

Kā piemēru Sudraba minēja pēdējo dienu notikumus ap Latvijas Nacionālo operu.

«Pēdējo dienu skandāls ir – operas direktoram [Andrejam Žagaram] tiek pārmesta parādu esamība. Tā strādāt, protams, nevar, bet valdība, atbalstot šādu politiku, ir strādājusi gan 2009.gadā, gan, 2010.gadā, gan daļēji 2011.gadā.Jo budžets tiek ieplānots tādās summās, ka iestādes pēc tam apzinās, ka viņu faktiskie tēriņi būs lielāki, un  parādi gada beigās tiek segti ne tikai operai, bet arī slimnīcām un cietumiem. Tāpēc ka, sastādot budžetu, neviens nerēķinās ar to, kāda būs reālā politika, ko realizēs. Arī likumdošana veidota tik ierobežojoši, ka atbild tikai par nelikumīgu rīcību, neatbild par neefektīvu rīcību,»  teica Sudraba.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu