«Kino šāvēja» draudzene atstāsta tās dienas notikumus: upuris esot uzbrucis Zikovam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kinoteātrī «Citadele» izdarītajā slepkavībā apsūdzētais Nikolajs Zikovs pagājušā gada 19.februārī uz filmu «Melnais gulbis» devies kopā ar savu draudzeni Lindu, kurai ir augstākā medicīniskā izglītība, taču, pēc tam kad Zikova ierocis izšāvis un cietušais Egle nokritis zemē, sieviete nav mēģinājusi viņam palīdzēt, jo bijusi psiholoģiski satriekta.

Tas izriet no šodien Rīgas apgabaltiesā uzklausītajām Zikova draudzenes liecībām. Sieviete dzīvojusi Rīgā, netālu no 1.slimnīcas, turpretim Zikovs nav bijis rīdzinieks. Pērn 19.februārī abi nolēmuši doties uz kino tikai īsi pirms filmas seansa sākšanās. Kamēr Zikovs steigā pircis biļetes uz filmu, Linda iegādājusies našķus, bet pēc tam abi iegājuši kinozālē. Reklāmas jau bija beigušās un filma - tikko sākusies, šodien tiesā liecināja apsūdzētā vīrieša draudzene.

Viņa nenoliedza, ka filmas skatīšanās laikā čaukstējis našķu papīra iepakojums, taču tas ir normāli - daudzi, skatoties kino, ar kaut ko mielojas, un līdz ar to neizbēgams ir arī troksnis, kas no tā rodas, sacīja lieciniece. Tomēr kādam vīrietim, kurš sēdējis pirmspēdējā rindā, kā vēlāk noskaidrojās - Aigaram Eglem -, Zikova našķu turzas čaukstināšana acīmredzot likusies pārāk traucējoša. Egle pagriezies pret pēdējā rindā sēdošo Zikovu, kaut ko pateicis viņam, izrāvis turzu no rokām un, pēc Lindas stāstītā, rupji nometis to zemē.

Zikovs un Linda bijuši pārsteigti par šādu priekšā sēdošā vīrieša rīcību. Pēc tam vēl kāda sieviete pagriezusies un Zikovam aizrādījusi, uz ko viņš reaģējis mierīgi, taču atteicis, ka šis aizrādījums pārējiem skatītājiem drīzāk traucē vairāk nekā pati turzas čaukstināšana.

Kad filma jau beigusies un skatītāji posušies prom, Linda redzējusi, kā vīrietis, kurš pirms brīža bija Zikovam aizrādījis, kāpj pāri savai solu rindai un ieķeras Zikovam drēbēs. «Izskatījās, ka būs kautiņš,» liecināja Zikova draudzene, piebilstot, ka tobrīd viņa ļoti nobijusies un pārvilkusi sev pār galvu apģērba gabalu.

Tad Linda dzirdējusi, ka izskan šāvieni. «Es dzirdēju, ka, manuprāt, Nikolajs zvanīja uz 112,» tālākos notikumus atcerējās Zikova draudzene. Viņš esot zvanījis vēl kādam un teicis, ka ir nepatikšanas, bet pēc tam - atdevis telefonu Lindai un sacījis, lai vēlreiz zvana uz 112, bet sievietei tas neesot izdevies.

Tai brīdī kāds nepazīstams vīrietis iegrūdis Zikovu krēslā, izgriezis viņam rokas aiz muguras un noguldījis uz zemes, bet mirkli vēlāk atsteigušies kinoteātra apsardzes darbinieki un saslēguši aizturēto roku dzelžos.

Lūgta precizēt asiņaino notikumu detaļas, Linda tiesā uzsvēra, ka viņu šokējusi Egles rīcība filmas laikā, bet vēlāk, kad Egle kāpis pāri solu rindai un sagrābis Zikovu, sieviete pārbijusies. «Kad šis vīrietis uzbruka Zikovam, es neko nespēju padomāt,» liecināja Linda. Viņa atcerējās, ka vēlāk sašautajam kino apmeklētājam medicīnisko palīdzību centušies sniegt citi cilvēki.

Pēc brīža draudzene konstatējusi, ka uzbrucējs guļ zemē, Zikovs stāv kājās, bet viņa pati sēž krēslā. Turklāt, kad svešais vīrietis pēc notikušā Zikovu nogāzis zemē, Linda esot teikusi, ka tā nevajag darīt, jo viņš taču nekur nebēg, uz ko saņēmusi atbildi, lai labāk atkāpjas nostāk.

Linda šodien tiesā atzina, - viņa zinājusi, ka Zikovam ir vairāki ieroči. Vienu no tiem Zikovs parasti nēsājis līdzi, kad atbraucis uz Rīgu pie Lindas un palicis pie viņas pa nakti. Šādās naktīs abi labprāt devušies pastaigās, un ar ieroci to darīt bijis drošāk. Tā domājis gan Zikovs, gan Linda. «Iepriekš staigājoties šis ierocis ne reizi nebija jāizmanto,» šodien tiesā liecināja apsūdzētā vīrieša draudzene.

Ar Zikovu Linda draudzējusies apmēram trīs gadus. Sieviete viņu raksturoja kā uzticamu un samērā nosvērtu. «Par agresīvu es viņu droši vien nenosauktu, drīzāk, ka miermīlīgs - visas konfliktsituācijas parasti centās nogludināt mierīgā ceļā,» šodien tiesā sacīja Linda.

Pēc Zikova draudzenes domām, konfliktsituāciju kinoteātrī izraisījis Egle, bet visu vēl vairāk saasinājusi sieviete, kura Zikovam aizrādījusi pēc tam.

Turpinot izskatīt krimināllietu par pērnajā februārī notikušo slepkavību kinoteātrī «Citadele», Rīgas apgabaltiesā šodien tika uzklausīti arī vairāki citi liecinieki. Nākamā tiesas sēde plānota rīt, 4.janvārī.

Kā ziņots, Zikovs tiek apsūdzēts pēc Krimināllikuma 117.panta 3.punkta par slepkavību, ja tā izdarīta vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā. Par to var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem, piemērojot policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem un konfiscējot mantu.

2011.gada 19.februārī Rīgā, «Forum Cinemas» kinoteātrī «Citadele» filmas «Melnais gulbis» seansa beigās kinozālē tika nošauts 1968.gadā dzimušais bankas «Citadele» augsta līmeņa darbinieks, četru bērnu tēvs Egle. Tūliņ pēc notikušā aizdomās par šo slepkavību policija aizturēja 1983.gadā dzimušo juristu Zikovu. Vēlāk tiesa kā drošības līdzekli šim vīrietim piemēroja apcietinājumu, kurā viņš atrodas joprojām.

Egle tika nošauts nepilngadīgās meitas acu priekšā pēc tam, kad viņš netālu sēdošajam Zikovam aizrādīja par nepiedienīgi skaļu uzvešanos filmas laikā.

Pēc aculiecinieku stāstītā, Zikovs filmas «Melnais gulbis» seansa laikā uzvedies nepieklājīgi - izteicis skaļus komentārus, čabinājis uzkodu turzu un nekādi nav reaģējis uz pārējo skatītāju aizrādījumiem. Seansa beigās, kad uz ekrāna jau rādīti titri un skatītāji devušies prom, starp Egli un rindu augstāk sēdošo Zikovu notikusi vārdu apmaiņa. Tad Zikovs izvilcis ieroci un vairākas reizes izšāvis Egles virzienā, viņu nogalinot. Iespējamo slepkavu aizturējuši citi kino apmeklētāji, kad vīrietis mēģinājis pamest zāli. Vēlāk viņš nodots Valsts policijas darbiniekiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu