Suns kā štata darbinieks? Jā, turklāt uz pilnu slodzi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāds Lielbritānijas uzņēmums pieņēmis darbā suni, lai palīdzētu darbiniekiem pārvarēt pēcsvētku skumjas. Dzīvnieks pozitīvi ietekmējis darbiniekus — tagad viņi ikdienas cigaretes vietā izvēlas pastaigas ar kokerspanielu Rupertu. Šāda situācija nav sveša arī Latvijas uzņēmumiem — TV zvaigzne Kristīne Garklāva savu angļu buldogu ņem līdzi pat uz LNT ziņu raidījuma tiešraidēm.

Īsta zvaigzne

Deviņus mēnešus vecais Ruperts darbojas britu kompānijas "Relay Recruitment" birojā Bredfordā. Suns mazinājis stresu un pēcsvētku skumjas, taču lieliski iedarbojies uz uzņēmuma smēķējošajiem darbiniekiem — četri no biroja 12 smēķētājiem atteicās no pīppauzes, tā vietā atpūšoties desmit minūšu garā pastaigā ar Rupertu. Turklāt, pateicoties fiziskajām aktivitātēm, viņi zaudējuši lieko svaru. Tagad kompānija plāno "pieņemt" darbā suņus arī citos birojos — Līdsā, Helifeksā un Jorkā.

Formāli Ruperts pieder kompānijas izpilddirektoram Stīvenam Strītam, bet suns kļuvis tik populārs, ka dažas nedēļas nogales pavada pie citiem personāla locekļiem.

Palīgi pret vientulību

Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece bilst, ka dzīvnieks palīdz skumjās un kliedē vientulību. "Ne velti ASV un Eiropas Savienības valstīs pieņemts lēmums turēt dzīvniekus veco ļaužu pansionātos. Dzīvnieks palīdz kliedēt vientulību un sniedz savu draudzību. Suņiem ir ļoti vajadzīgs kontakts. Kaķi noņem stresu ar savu mieru un regulē asinsspiedienu, bet cilvēkiem, kam ir reimatisms, jāļauj sunim pasildīt sevi. Dzīvnieks slimību "uzsūc" sevī," — tā Klučniece.

Veselības mēnesis ar dzērvenēm

"Interesants risinājums. Pozitīvi ir tas, ka šis britu uzņēmums rūpējas par saviem darbiniekiem," teic AS "Hansabanka" sabiedrisko attiecību speciālists Ivars Svilāns. "Mēs gan neesam domājuši par to, ka vajadzētu pieņemt darbā suni." Viņš uzsver, ka par darbiniekiem uzņēmumam jārūpējas ilgtermiņā un svarīgi, lai viņiem būtu iespēja nodarboties ar sportu, kā arī pozitīva atmosfēra darba vietā. Februārī bankā noticis veselības mēnesis, tas, kā uzskata Svilāns, radījis pozitīvu atmosfēru uzņēmumā. "Veselības mēneša laikā bankas kafejnīcā bija veselības kokteiļi un dažādas atrakcijas, piemēram, ātro maksājumu skrējiens līdz 25. Hansabankas ēkas stāvam." Darbinieki dāvanās saņēmuši dzērvenes pūdercukurā, viņiem bijusi iespēja spēlēt skvošu, basketbolu un hokeju. Tāpat veselības mēneša laikā Hansabankas darbiniekiem bijusi iespēja darboties sporta zālē, kur vienu no treniņiem vadīja bankas valdes priekšsēdētāja Ingrīda Blūma.

Savukārt AS "Cēsu alus" valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone, vērtējot britu uzņēmuma iniciatīvu, bilst: "Domāju, ka jebkurš interesants pārsteigums motivē darbiniekus. Suns saliedē kolektīvu." Jautāta, vai suns varētu parādīties arī "Cēsu alus" uzņēmuma gaiteņos, lai palīdzētu darbiniekiem, Sietiņsone saka: "Pa ražošanas telpām viņam nevajadzētu skraidīt, bet pagalmā būtu viņa īstā vieta."

"RIMI Latvia" personālvadības departamenta vadītāja Iveta Nelsone stāsta, ka pirmdienu rītos darbinieki virtuvē vai atpūtas telpā labprāt pie kafijas pārrunā brīvdienās piedzīvoto un mēdz pajokot par tēmu "pirmdiena — grūta diena": "Mēs tomēr neesam novērojuši, ka kāds justu stresu vai skumjas, atgriežoties darbā pēc brīvdienām. Drīzāk ir otrādi." Viņa uzsver, ka veikalos dzīvniekus nedrīkst turēt sanitāro normu dēļ, bet birojā tā būtu grūti realizējama iecere telpu un lielā cilvēku skaita dēļ. "Katrs no darbiniekiem atrod savu veidu, kā padarīt darba vidi tīkamāku — dažiem ir akvārijs ar zivtiņām. Pārsvarā gan "RIMI" darbinieku kabinetos ir daudz istabas augu. Dažas telpas pat izskatās kā botāniskā dārza filiāles."

Konfūcijs biedē Pīku

Par to, ka suns ir labs palīgs darbā, liecina fakts, ka TV dīvas Kristīnes Garklāvas angļu buldogs Brālītis ir biežs viesis LNT studijā. Vērtējot britu uzņēmuma risinājumu, viņa teic: "Tā ir laba doma. Ja suns ir labsirdīgs un draudzīgs, tas var palīdzēt noņemt stresu. Pēc saspringtas darba dienas mans suns piestrādā kā stresa noņēmējs." Savukārt darbā Brālītis palīdz radīt jaukāku atmosfēru. Tiesa gan, gadās arī stresa situācijas, kad suns pastaigājas tur, kur tīk. "Kolēģi suni uztver draudzīgi, jo sevišķi Ģirts Timrots. Viņam ļoti patīk darboties ar Brālīti." Suns tagad kļuvis par īstu televīzijas zvaigzni. "Reizēm viņš mēdz parādīties kadrā. Vismaz viņa galva. Tad ir tā, ka skatītāji ļoti bieži zvana un priecājas. Tas viņos izraisa smaidu un prieku," saka Garklāva.

Tam, ka suns noņem stresu un pēcsvētku depresīvo noskaņojumu, piekrīt arī Rīgas domes deputāte Sarmīte Pīka: "Jebkurš dzīvnieks noņem stresu un rada pozitīvas emocijas." Pīkiem ir Vidusāzijas aitu suns — pilnā vārdā Konfūcijs, bet Pīki viņu sauc par Fudzi. Suns ir ļoti liels, tāpēc Sarmītei ir bail, ka pastaigas laikā tas varētu ar savu lielo spēku viņu nogāzt. Taču risinājums ir rasts — šis uzdevums uzticēts vīram Rihardam Pīkam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu