Vilciena avārija LDz radījusi prāvus zaudējumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Koncernam «Latvijas Dzelzceļš» Daugavpils novada Naujenes pagastā notikusī dzelzceļa avārija radījusi aptuveni miljona latu zaudējumus, biznesa portālam «Nozare.lv» pastāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdis Uģis Magonis.

Viņš arī uzsvēra, ka sliedes avārijas vietā tikušas pārbaudītas tā, kā to nosaka normatīvie akti. Tagad tikšot vērtēts, cik kvalitatīvi pārbaude veikta.

Šajā posmā remontdarbi tikuši ieplānoti, taču noslodzes dēļ nav paspēts tos veikt.

Kā uzsvēra Magonis, «ja vedam vairāk kravas un iekavējas remontdarbi, tas nav iemesls, lai būtu avārijas». Viņš skaidroja, ka infrastruktūras stāvoklis var būt labāks un var būt sliktāks, un, ja tas ir sliktāks, tad «jābrauc ar mazāku ātrumu».

Magonis par muļķībām nosauca versiju, ka avārijā būtu vainojami koka gulšņi. «Tas, vai gulšņi ir no koka vai betona, nav arguments. Ar laiku, protams, ir plāns nomainīt esošos ar betona gulšņiem, bet to darām pakāpeniski un tas nav avārijas iemesls,» uzsvēra uzņēmuma vadītājs.

Visu Daugavpils novada Naujenes pagastā notikušās vilciena avārijas seku likvidēšana varētu aizņemt vairākas nedēļas, aģentūrai LETA prognozēja Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts.

«Ja sliežu ceļa remontdarbi jau tuvojas noslēgumam, tad no sliedēm noskrējušo cisternu aizvākšana varētu prasīt vēl aptuveni nedēļu laika. Lai aizvāktu cisternu, to sākumā nepieciešams izsūknēt. Diennakts laikā, ņemot vērā dzelzceļa remontdarbus un vilcienu satiksmi, tiek izsūknētas aptuveni divas cisternas. Pēc tam, kad būs beigušies ar avarējušo cisternu novākšanu saistītie darbi, varēs sākties piesārņotās teritorijas sanācijas darbi - piesārņotās augsnes izvešana un tīras augsnes ievešana. Arī šie darbi varētu aizņemt ievērojamu laika sprīdi,» teica Aizbalts.

Atbildīgo dienestu darbiniekiem joprojām nav izdevies noskaidrot avārijas rezultātā vidē noplūdušā tehniskā šķīdinātāja sastāvu. Līdz ar to avārijas seku novēršanā nav bijis iespējams izmantot ķīmiskas vielas, kas varētu neitralizēt vidē noplūdušo šķīdinātāju.

Salīdzinoši vēsais un sausais laiks ir labvēlīgs avārijas seku novēršanai un bremzē piesārņojuma izplatību. Kā liecina pirmo analīžu rezultāti, vilciena avārijas izraisītais vides piesārņojums gruntsūdeņus pagaidām nav sasniedzis. Gruntsūdeņu analīzes plānots veikt regulāri - reizi divās nedēļās, skaidroja Aizbalts.

Zaudējumu apmērs, ko privātpersonām radījusi vilciena avārija, varētu kļūt zināms ne agrāk kā nākamnedēļ.

Jau ziņots, ka svētdien ap plkst.22.10 apmēram vienu kilometru aiz Kraujas stacijas negadījuma rezultātā no sliedēm noskrēja 17 kravas vagoni. No pieciem vagoniem noplūda minerālsmērviela un tehniskais šķīdinātājs.

Naktī veikti nepieciešamie remontdarbi un šodien atjaunota vilcienu kustība posmā Daugavpils-Indra.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu