Vides speciālists: Naujenē vilciena avārijas sekas būs jūtamas vēl vasarā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Daugavpils novada Naujenes pagastā vilciena avārijas sekas būs jūtamas arī vasarā, jo vidē nokļuvušās bīstamās vielas par sevi vēl atgādinās, kaut vai briesmīgas smakas veidā, intervijā LTV raidījumam «Labrīt, Latvija!» sacīja Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektors Vilis Avotiņš.

Avotiņš stāstīja, ka pagaidām uz situāciju var raudzīties optimistiski, jo vakar apsekojot avārijas vietu un analīzēm paņemot grunts paraugus, var secināt, ka piesārņojums nav izplatījies pārāk plaši. Tāpat apsekojot tuvumā esošās ūdens akas būtisks piesārņojums netika konstatēts.

«Mēs apsekojām tās ūdens akas, kas atrodas tālāk no notikuma vietas, līdz ar to nav noteiktas garantijas, ka ar laiku piesārņojums nevarētu izplesties. Tāpēc kontrole tiek veikta nepārtraukti,» stāstīja Avotiņš.

Lai arī pirmie rādītāji ir optimistiski, jo avārijas pirmajās dienās atbildīgie dienesti ir strādājuši apzinīgi un vidē nonākušā tehniskā šķīdinātāja un eļļas savākšana sākta savlaicīgi, tas neliecina, ka avārijas sekas nebūs jūtamas arī vēlāk. «Man šķiet, ka vēl vasarā būs jūtamas avārijas sekas, bet šajā gadījumā varētu runāt par nepatīkamas smakas klātbūtni konkrētajā teritorijā,» sacīja Avotiņš.

Jau ziņots, ka apgāžoties vairākiem vilcienu vagoniem, vidē nonāca tehniskais šķīdinātājas un eļļas. Atbildīgie dienesti operatīvi veikuši visus nepieciešamos pasākumus, lai videi nodarītais kaitējums būtu pēc iespējas mazāks.

Avotiņš iepriekš ziņu aģentūrai LETA sacīja, ka vidē nonākušās eļļas nav tik bīstamas, jo tās ir vieglāk savācamas. Ievērojot to, ka augsne ir mitra un arī gruntsūdeņu līmenis ir augsts, tad no vilcienu vagoniem izlijušās eļļas tik ātri neiesūksies zemē un tās varēs veiksmīgi savākt, taču grūtāk būšot ar tehniskajiem šķīdinātājiem, kas ir ātri iztvaikojoša viela.

Vidē nonākušo vielu savākšanu nodrošinās kompānija ar kuru sadarbību būs panācis «Latvijas Dzelzceļa» (LDz). LDz uzdots izstrādāt pasākumu plānu avārijas seku likvidēšanai, paredzot arī pēc attīrīšanas darbiem gruntsūdens paraugu ņemšanu, lai pārliecinātos, ka vide nav piesārņota. Savukārt pašvaldība jau vakar ņēmusi pirmos paraugus no iedzīvotāju ūdens akām.

Paredzēts, ka vidē nonākušo vielu savākšanas darbi sāksies šodien.

Jau ziņots, ka Daugavpils novada Naujenes pagastā naktī no 8.janvāra uz 9.janvāri pie dzelzceļa stacijas «Krauja» avarēja un apgāzās kravas vilciens ar 16 cisternām, bet no piecām cisternām notika noplūde. Vilciena avārijas rezultātā vidē noplūda ap 150 tonnām bīstamo vielu un tika bojāti aptuveni 250 metri sliežu ceļa.

Pēc informācijas saņemšanas no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) nekavējoties uz avārijas vietu devās Valsts vides dienesta Daugavpils reģionālās vides pārvaldes (Daugavpils RVP) speciālisti, kuri klātienē izvērtēja situāciju un sekoja līdzi neatliekamo sanācijas pasākumu veikšanai negadījuma vietā. Operatīvi sadarbojoties atbildīgajiem dienestiem, jau naktī tika lokalizēta piesārņojuma noplūde, izveidojot aizsargvalni, aizberot meliorācijas grāvjus, kā arī izvietojot absorbentus izlijušo vielu izplatības ierobežošanai.

Patlaban jau faktiski sliežu ceļi ir atjaunoti, un tuvākajās stundās tiks atjaunota kustība šajā posmā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu