Nekā šokējoša vai dīvaina

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Tautas skaitīšanas rezultāts ir tuvu tam, kāds iepriekš tika prognozēts. Neliela pozitīvā ziņa ir tā, ka cilvēku skaits tomēr ir lielāks, nekā iepriekš tika minēts, uzskata Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Premjers trešdien sarunā «Radio 101» izvairījās situāciju ar iedzīvotāju skaitu raksturot ar vārdiem «šokējoši» vai «dīvaini».

Uz jautājumu, vai tomēr tas nav šokējoši, ka Latvija pēdējo desmit gadu laikā ir zaudējusi vairāk nekā 300 tūkstošus cilvēku, Dombrovskis atbildēja, ka «skaitļi, protams, ir nepatīkami».

«Protams, ka tas ir straujš samazinājums, skaitļi ir nepatīkami. Tomēr pesimistiskākās prognozes nav piepildījušās [Latvijā saskaitīti vairāk nekā divi miljoni iedzīvotāju]. Bet tas ir nopietns signāls,» sacīja valdības vadītājs.

Runājot par emigrāciju, Ministru prezidents norādīja, ka tas noteikti ir saistīts ar iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) un vēlāk arī ar ekonomisko krīzi. «Es domāju, ka zināmā mērā tā [emigrācija] saistīta ar iestāšanos ES, jo kad Latvija iestājās ES, sākās brīva darbaspēka kustība, bija plašākas iespējas. 2005.un 2006.gadā noteicošais bija lielā atalgojuma starpība. Krīzes laikā motivācija bija cita,» –tā premjers.

Premjers arī norādīja, ka nepatīkama tendence ir tā, ka jaundzimušo skaits krītas, bet pensionāru skaits pieaug. Tomēr ar šādu tendenci ir jārēķinās.

Jautāts, kā veicināt dzimstību, premjers vien atkārtoja jau iepriekš sacīto, ka valdībai nopietni jāstrādā šajā virzienā. Attiecībā uz demogrāfijas jautājumiem ir jānodrošina bērnu dārzu pieejamība, ka arī pabalstu izlīdzināšana starp pirmo gadu pēc bērna piedzimšanas un brīdi, kad bērnu var sūtīt uz bērnudārzu.

Ministru prezidents uzskata, ka pirmais solis būtu panākt situācijas uzlabojumu līdzīgi, kā tas ir Igaunijā, kur dzimstības un mirstības starpība ir tuvu nullei.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu