Ievērojami samazinājies rīdzinieku skaits

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tautas skaitīšanas dati liecina, ka ievērojami samazinājies rīdzinieku skaits, savukārt Pierīgas pašvaldībās iedzīvotāju skaits ir pieaudzis.

«Mēs bez visiem tautas skaitīšanas datiem to ļoti labi redzam. Uzkrītošākais piemērs ir pasažieru skaits - mums ir brīvbiļetes un atlaides, bet dinamika ir slikta, jo maksājošo pasažieru skaits ir mazāks. Ir mazāk cilvēku,» aģentūrai LETA atzina Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Ušakovam vēl neesot precīzas informācijas par to, cik cilvēku palikuši Rīgā, taču rīdzinieku skaits varētu būt sarucis par aptuveni 15%, nokrītoties krietni zem 700 000 cilvēku un tuvojoties 600 000 iedzīvotāju robežai.

Uz pašvaldības budžeta prognozēm gan šī informācija nekādu iespaidu neatstāšot, jo tās veidotas, ņemot vērā Rīgā nodarbināto cilvēku skaitu.

«Pierīgā iedzīvotāju skaits ir pieaudzis - man liekas, tas ir vienīgais reģions Latvijā, kur iedzīvotāju skaits ir palielinājies,» atzina Ušakovs.

«Tā ir divdomīga situācija, jo viņi acīmredzot strādā Rīgā - izmanto Rīgas infrastruktūru, skolas, sabiedrisko transportu, kur katrs brauciens ir dotēts, bet nodokļus maksā Pierīgas pašvaldībām. Vienmēr esam runājuši par to, ka tas nav tikai Rīgas un Pierīgas jautājums - līdzīgi ir citās lielās pilsētās un to kaimiņu pašvaldībās,» norādīja Ušakovs.

«Mums ir svarīgi, lai cilvēki brauktu uz šejieni dzīvot, bet vēl svarīgāk ir, lai viņi Rīgā deklarētos. Mums darba ņēmēju skaits ir ap 450 000 cilvēku, bet no tiem Rīgā deklarējušies ir 250 000. Daļa ir cilvēki, kas strādā kādā no Rīgā reģistrēta uzņēmuma filiālēm citās pilsētās, bet ir arī pilns ar cilvēkiem no Pierīgas reģiona, Kurzemes un Latgales, kas vēsturiski deklarējušies citās pašvaldībās,» skaidroja Rīgas mērs.

Kā ziņots, Latvijas iedzīvotāju skaits 2011.gada 1.martā bija 2 067 887, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) 2011.gadā veiktās tautas skaitīšanas provizoriskie dati.

Latvijas iedzīvotāju skaits kopš 2000.gada tautas skaitīšanas samazinājies par 13% jeb aptuveni 309 000 cilvēku. Iepriekšējā 2000.gada tautas skaitīšanā Latvijā tika reģistrēti 2 377 385 iedzīvotāji.

Līdz šim pēc CSP datiem tika uzskatīts, ka 2011.gada decembrī Latvijā bija 2,208 miljoni iedzīvotāju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu