Kā sadzīvot ar psoriāzi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/suviko/

Vadošais sieviešu portāls Sieviešu Klubs veicis aptauju par Latvijas iedzīvotāju attieksmi pret psoriāzi un šīs slimības izplatību. Līdz ar aukstā laika iestāšanos un svētku laikā mainīto un bieži vien krietni papildināto ēdienkarti, psoriāzes pacientiem pastiprinās slimības pazīmes. Sabiedrības interese par šo slimību pēdējo gadu laikā ir arvien palielinājusies, un diemžēl palielinājies ir arī psoriāzes pacientu skaits.

Aptaujas dati rāda, ka lielākā daļa cilvēku ir informēti par psoriāzi un kaut kādā veidā ir saskārušies ar to. Tikai 6% respondentu nebija informēti par šo slimību. 23% no aptaujātajiem ir slimojuši vai joprojām slimo ar psoriāzi. Aptuveni viena ceturtā no šiem psoriāzes pacientiem ādas defektu dēļ izjūt diskomfortu, atrodoties sabiedrībā, un psoriāze tiem liedz ikdienas priekus, kas citiem varētu šķist pašsaprotami.

Psoriāze tās pacientiem rada ierobežotu saskarsmi ar apkārtējiem – 17% no aptaujātajiem, kas sirgst ar psoriāzi, norāda, ka psoriāze ir bijis traucēklis veidot partnerattiecības, skūpstīties, sadoties rokās vai veidot ciešu fizisku kontaktu, kamēr 25% aptaujāto nevar atļauties sauļoties, apmeklēt publiskas peldvietas vai pat valkāt atsegtu apģērbu karstajās vasaras dienās.

Jautājot par psoriāzes iemesliem un būtību, 82% respondentu atbildēja, ka tā asociējas ar neārstējamu ādas slimību, turklāt lielākais traucēklis psoriāzes pacientiem ir tieši vizuālie defekti, ko rada šī slimība. Psoriāze ir neārstējama slimība, tādēļ tās pacienti izjūt ne tikai nolemtību un bezspēcību, bet ikdienā saskaras ar sabiedrības nosodījumu vai nepatikas izrādīšanu.

«Ar psoriāzi slimo mans mīļotais vīrietis, un mana pieredze ir sāpīga, jo nevaru pārliecināt vīrieti, ka ir kaut kas jādara - jāapārstē, jālieto speciāli krēmi, bet mans vīrietis neko negrib dzirdēt, jo uzskata, ka nevar izārstēt un priekš kam kaut ko darīt, ja tā pat tas nepalīdz,» – šādas ir izplatītas atbildes, kurās jūtama psoriāzes pacientu nevēlēšanās ārstēties motivācijas trūkuma dēļ. «Psoriāzes pacienti ir pakļauti ne tikai fiziskai slodzei un riskiem, bet arī psiholoģiskiem. Sabiedrības negatīvais spiediens un neārstējama kaite nav tas labākais kvalitatīvas dzīves nodrošinātājs,» stāsta Latvijas Psoriāzes pacientu biedrības dibinātājs Raimonds Vasiļjevs.

Neskatoties uz to, ka psoriāze nav ārstējama, tās pacientiem jāiet intensīvs ārstēšanās process un pastāvīgi jākopj āda, lai uzturētu vizuāli normālu ādu un mazinātu iespējamos izsitumus vai kontrolētu pastāvīgos ādas defektus. Viena trešā aptaujāto ir informēti, ka psoriāzes ārstēšana ir smags un komplekss ārstniecības process, kas prasa vairāk kā tabletes vai antibiotiku iedzeršana reizi dienā. Tāpēc lielās pūles, kas tiek ieguldītas psoriāzes apārstēšanā, bieži vien tās pacientiem šķiet liekas vai nevajadzīgas. Īpaši, ja runa ir par vecāka gājuma cilvēkiem. Savukārt viena ceturtā no respondentiem, kas paši nav psoriāzes pacienti, nav informēti par psoriāzes ārstēšanās veidiem un labprāt uzzinātu par tiem vairāk.

Šajā sakarā jāmin, ka psoriāzes ārstēšana pašreiz iespējama tikai slimības mazināšanai, bet ne pilnīgai izārstēšanai. Farmācijas nozare pastāvīgi piedāvā arvien jaunus medikamentus krēmu un smēru veidā, kas palīdz mazināt psoriāzes radītos izsitumus uz ādas. Savukārt jauns ārstēšanās veids ir biomedicīnas medikamenti, kuru tehnoloģijas pamatā ir izstrādātas zāles, kas pieprasa salīdzinoši mazāku piepūli no pacientu puses, un mazina psoriāzes aktivitāti līdz pat 99,9%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu