7 jautājumi par greizsirdību

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Jautājumi un atbildes par greizsirdību

1. Kas ir greizsirdība?
Japāņi skaidro, ka tā ir mīlestības dvēsele.
Tā ir skaudība, patmīlība, attieksme pret partneri kā savu īpašumu.

2. Kā izpaužas greizsirdība?
Arī dzīvnieki ir greizsirdīgi. Tas ir instinkts, taču cilvēkiem daudz kas ir atkarīgs no audzināšanas. Ja bērns jūt, ka viņu mīl, viņam rodas augsts pašnovērtējums, pārliecinātība par sevi. Tādi bērni nav greizsirdīgi pret māsām un brāļiem un nav greizsirdīgi, kad izaug lieli. Taču pārāk izlutināti bērni pieaugot var kļūt īpaši greizsirdīgi.

3. Kas ir greizsirdīgāki – vīrieši vai sievietes?
Jāatšķir greizsirdības stiprums, bet ne izpausme. Sievietes ir pacietīgākas, noslēgtākas, taču dzēlīgākas un viltīgākas. Vīrieši ir tieši, parasti attiecībās viņi grib būt stāvokļa noteicēji un valdnieki.

4. Vai greizsirdība ir normāla parādība?
Jo stiprāka mīlestība, jo stabilāks sakars un tāpēc ir bailes visu pazaudēt. Un tad arī rodas greizsirdība, jo neesam taču ieslēgti stikla skapī. Visapkārt ir cilvēki, dažādi vilinājumi...
Pārbaudīt kabatas, slepus atvērt vēstules un izsekot partneri – tas nav pieņemami. Cita lieta, ja ir konkrētas aizdomas. Tad visu salikt pa plauktiņiem palīdz izskaidrošanās, taču ne skandāli un vardarbība. Viena partnera nodevība var izsaukt depresiju otram. Taču piedraudēt ar pašnāvību vai izrēķināšanos – to varētu uzskatīt par psihes traucējumu.

5. Par ko liecina greizsirdības trūkums?
Vai nu par pilnīgu uzticēšanos partnerim vai par lielu pacietību un nesavtību, baidoties pazaudēt viņu. Var būt arī tā, ka pašam nav tīra sirdsapziņa vai arī vienam no partneriem nav īstas mīlestības pret otru.

6. Vai no greizsirdības var izārstēt?
Ja greizsirdība neiziet no rāmjiem, tas nav nepieciešami. Pārmērīgu greizsirdību var izārstēt ar psihoterapijas palīdzību, taču tas ir ilgstošs process. Greizsirdības iemesls ļoti bieži ir mūsos pašos, bet ne partnera uzvedībā.

7. Vai var piedot noziegumus, kas izdarīti greizsirdības uzplūdos?
No psiholoģiskā viedokļa vardarbība, ko izsaukusi greizsirdība, nav attaisnojama. Tomēr juristi parasti atzīst, ka afekta stāvoklis var mīkstināt noziedznieka vaina.

8. Ko darīt, lai partneris/re nemocītu ar savu greizsirdību?
Lai izvairītos no nesaprašanās, norunājiet ar partneri, kādas tiesības un brīvsoļus katrs var izmantot. Necentieties iedziļināties partnera/res noslēpumos, bet stāstiet viens otram par saviem draugiem, paziņām, kolēģiem. Apvainojumus atvairiet laipni, taču stingri. Neiesaistieties strīdos, centieties neattaisnoties! Neatsakieties no savām tiesībām pat tad, ja draugs (draudzene) protestē! Neļaujiet ierobežot sevi, draudēt, kontrolēt vai apspiest! Viens negaidīts apskāviens, mīļš vārds, maza dāvaniņa vai vairāk maiguma var samazināt bailes pazaudēt partneri.


 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu