Komūnas iemītnieks Rodžers (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daudz dzirdēts par kaķu ne pārāk labvēlīgo attieksmi pret daudziem ciemiņiem viņu teritorijā, lasi – saimnieku mājās. Taču vienmēr gadās kāds izņēmums, un grupas Jane"s Unit vokālista un ģitārista Edgara Veilanda kaķis Rodžers ir tieši tāds. Šim melnbaltajam trakulim vairāki cilvēki vienviet ir ikdienišķa un pat nepieciešama parādība.

Mājas dvēselīte

Siāmietes un lauku peļu junkura atvase Rodžers dzīvo Rīgas centra nama sestajā stāvā un ikdienā pieradis valkāt kaklasiksnu, jo laiku pa laikam kāds no saimniekiem izved viņu pastaigāties saitītē. Saimnieki deviņus mēnešus vecajam runcim tiešām ir vairāki. Ja būsim precīzi – seši! Iemesls tam ir dzīvošana komunālajā dzīvoklī, kas patiesībā pārvērties par tādu kā jaunu cilvēku komūnu, kuras dalībnieki savā starpā labi saprotas un mīl kopīgi patusēt dzīvesvietas virtuvē. Rodžers tādos gadījumos kļūst īpaši aktīvs un liek lietā savas aktiera dotības, nemitīgi izrādoties visiem pēc kārtas, it īpaši ciemiņiem, kuru pulks bieži vien ir tikpat kupls kā saimniekiem.

Arī pēc Neatkarīgās ierašanās melnbaltajam mājas saimniekam (kā zināms, par tādiem sevi uzskata visi kaķi) rodas vēlēšanās padižoties un pat nebaidīties atnākt sasveicināties, ar nagiem ieķeroties fotogrāfa džemperī. "Viņš ir draudzīgs," gluži kā runājot par suni, nākas teikt Edgaram, kurš pie tādām Rodžera izdarībām jau pieradis. Kaķim nav iebildumu pret to, ka viņu fotografē, jo kuram aktierim gan nepatīk šāds process! Mājdzīvnieks komunālajā dzīvoklī nešķiet tā labākā ideja, taču šis gadījums ir citāds. Kā jau minēts, iemītnieki ir draugi, un viņiem nav problēmu arī kopīgi parūpēties par vienu kaķi. "Viņš pie mums uzradās tāpēc, ka gribējās kādu mājas dvēselīti," skaidro mūziķis. "Dzīvoklis ir liels, cilvēku daudz, un vienai no meitenēm radās doma – kāpēc nepaņemt dzīvnieciņu, par kuru visi varētu parunāt un kuru visi varētu samīļot."

Rodžers par uzmanības trūkumu nevar sūdzēties, jo mājās gandrīz vienmēr kāds ir. Patlaban dzīvoklī visvairāk laika pavada mūziķa dzīvi dzīvojošais Edgars, tādēļ viņam ar Rodžeru izveidojušās īpaši tuvas attiecības. "Taču viņam nav viena izteikta saimnieka," smej Edgars. "Māmiņa viņam ir tā meitene, kas viņu atnesa, pārējie ir spēļu draugi, bet vispār viņš pret visiem izturas diezgan līdzīgi."

Regulāras pārbaudes

Edgars uzsver – Rodžers jūt, kad par viņu runā, un prot attiecīgi reaģēt, lai sarunas būtu viņam pēc iespējas labvēlīgākas. "Tādā barā, kāds ir mums, komentāru ir daudz, un kaķa sejā redzams milzīgs apmierinājums," Veilands turpina. "Viņš to ir iemanījies izmantot un, ja vēlēsies nolikt sevi pirmajā vietā pasākumā, izdarīs to vienā momentā."

Nemitīga visu uzmanība nogurdina pat tik sabiedrisku kaķi kā Rodžers, tādēļ viņam ir otra mīļa nodarbe ciemiņu uzņemšanas laikā – pārbaudīt, vai viņu somās un maisiņos viss salikts kārtīgi. "Viņš ir gatavs ielīst jebkurā svešā maisiņā vai somā," stāsta Edgars. "Turklāt tas notiek zibenīgi."

Vēl viena kaķim raksturīga pazīme ir tāda, ka Rodžers nevar nodzīvot dienu, neizstaigājis tās laikā visas istabas, visus stūrus. Mājas īstais saimnieks ir gatavs pat stundām ilgi sēdēt pie Edgara istabas, kad mūziķis devies uz kādu koncertu. "Kad atgriežos un attaisu savas istabas durvis, viņš metas izstaigāt visus kaktus un tad apmierināts dodas uz guļvietu," stāsta mūziķis. "Viņam ir jāpārliecinās, ka viss ir savās vietās."

Vistrakāk ir tad, ja kāds no saimniekiem atļāvies kaut kur nolikt kādu jaunu, nelielu priekšmetu. Tādā gadījumā tas noteikti tiks nogāzts zemē un pārbaudīts gan uz izturību, gan smaržu un garšu. Dzīvokļa iemītnieki jau ielāgojuši – ja tev pazudis kāds nieks, tad neprasi to kaimiņam, bet vispirms aizej un pārliecinies, vai tas nav aizceļojis līdz virtuves grīdai...

Melomāns

Rodžers kļuvis arī par melomānu. Edgars neslēpj, ka šad un tad mēdzot mājās diezgan skaļi paspēlēt elektrisko ģitāru. "Tad kaķim iestājas ziņkārības moments – kas tur notiek?" stāsta ģitārists. "Var redzēt, ka viņš nedaudz baidās no trokšņa, bet tajā pašā laikā ir gana drošs, lai bailes pārvarētu. Ir pat bijis tā, ka viņš atnāk un apguļas netālu no skaļruņa, klausās un ar gudru ģīmi vērtē."

Komūnas jaunākā iemītnieka mūzikas zināšanas varētu apskaust ļoti daudzi četrkājainie radījumi, jo viņš pieredzējis pat visas grupas mēģinājumus. Viņa vārds gan nav saistīts nedz ar Pink Floyd basistu Rodžeru Votersu, nedz kādu citu populāru mūziķi. "Gribētos jau tagad stāstīt ko citu, bet viņš tiešām tā nosaukts vienkārši labskanības dēļ," atzīstas Edgars. "Taču mājās mēs visi viņu saucam par Rodi, un es pat pieņemu, ka Rodžers ir vārds, ko viņš nemaz īsti neatzīst par savu."

Mūziķis drīzumā domā pārcelties uz dzīvi atsevišķā dzīvoklī un neslēpj, ka būs žēl šķirties no kaķa. Taču viņš jau tagad zina, ka tur vietā būs cits kaķis, kurš patlaban dzīvo pie vecākiem Siguldā un ir vecāks par Rodžeru, arī krietni pūkaināks un slinkāks. "Varēšu beidzot pievērsties sava kaķa audzināšanai, jo līdz šim man tāda nemaz īsti nav bijis," Edgars atrod lielāko gaidāmās situācijas plusu.

***

Runcis Rodžers

Deviņus mēnešus vecs

Sterilizēts

Ārā iet tikai saitītē

Viņam ir seši saimnieki – trīs meitenes un trīs puiši

Par savu teritoriju uzskata lielu četristabu dzīvokli Rīgas centrā

Ārkārtīgi mīl sabiedrību un atrašanos tās uzmanības centrā

Nesmādē arī ciemiņu bagāžas pārbaudes

Ne pārāk patīk jauni priekšmeti, kas parādās viņa teritorijā

Neiebilst pret rokgrupas uzstāšanos vienā no dzīvokļa istabām

Neraugoties uz mūzikas mīlestību, nav nosaukts kāda mūziķa vārdā

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu