Dombrovskis: pašlaik nekas neliecina, ka šogad būs nepieciešama papildu budžeta konsolidācija

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Pašlaik nekas neliecina par to, ka šogad būs nepieciešama papildu valsts budžeta konsolidācija, piektdien Latvijas Radio 4 raidījumā «Doma laukums» sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš uzsvēra, ka jauna budžeta konsolidācija netiek plānota un ar 2012.gada valsts budžeta pasākumiem konsolidācija ir pabeigta. Decembrī Latvija noslēdza starptautiskā aizdevuma programmu un tagad atgriezusies starptautiskajos finanšu tirgos. Turklāt janvārī valsts budžeta ieņēmumi bijuši labāki, nekā plānots, un tendences budžeta ieņēmumos februāra pirmajā pusē arī ir pozitīvas.

«Nekas neliecina par to, ka būtu vajadzīga jauna fiskālā konsolidācija,» norādīja Dombrovskis.

Viņš arī atzina, ka Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs kļūdījies prognozēs par Latvijas ekonomikas izaugsmi. «Viņi [Latvijas Banka] kļūdījās arī pērn,» teica premjers un piebilda, ka Latvijas Banka pērn prognozēja, ka iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums 2011.gadā būs 2% apmērā, taču realitātē tas pārsniedzis 5%.

Rimšēvičs iepriekš pastāstīja, ka Latvijai, reaģējot uz izmaiņām pasaulē, šā gada budžetā būs savlaicīgi jāveic papildu konsolidācija, lai nezaudētu atjaunoto uzticamību.

Pērn decembra vidū Saeimā atbalstītais 2012.gada valsts budžeta projekts paredz deficītu, kas ir mazāks par 2,5% no IKP. Valsts budžets paredz valsts konsolidētā budžeta ieņēmumus 4,516 miljardu latu, bet izdevumus – 4,641 miljarda latu apmērā. Tādējādi valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi 2012.gadā palielināsies par 255,1 miljonu latu jeb 6% salīdzinājumā ar 2011.gada plānu, bet izdevumi saruks par 113,5 miljoniem latu jeb 2,4%. Budžets ir pieņemts, balstoties uz IKP pieauguma prognozi 2,5% apmērā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu