Vairākās vietās Fukušimas AES apkaimē varētu tikt noteikts pastāvīgs apdzīvošanas liegums

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Atsevišķās vietās pērn avarējušās Fukušimas atomelektrostacijas (AES) apkaimē varētu tikt noteikts pastāvīgs apdzīvošanas liegums.

Laika posmā no novembra līdz janvārim veiktajos mērījumos apstiprināts, ka radioaktivitātes līmenis atsevišķās vietās sasniedz 470 milizīvertus gadā. Salīdzinājumam - vidējais rādītājs normālos apstākļos ir mazāk nekā viens milizīverts gadā, liecina piektdien publiskotais Japānas valdības ziņojums.

Viena no vietām, kur konstatēta visaugstākā radioaktivitāte, ir Futubas pilsēta, kas atrodas uz ziemeļrietumiem no pērnajā martā avarējušās spēkstacijas.

Tomēr arī Futubā radioaktivitātes līmenis ir atšķirīgs dažādās pilsētas daļās, un dažviet Futubā radioaktivitātes piesārņojums ir niecīgs.

Pēc 11.marta zemestrīces un cunami izraisītās Fukušimas AES katastrofas Japānas valdība apvidu 20 kilometru rādiusā ap spēkstaciju izsludināja par evakuācijas zonu un tad arī par aizliegto zonu. Tagad nolemts šīs zonas robežas pārskatīt, balstoties uz radioaktivitātes mērījumiem.

Japānas Vides ministrijas gala ziņojumā, kas tiek gaidīts tuvāko nedēļu laikā, pastāvīgs apdzīvošanas liegums varētu tikt noteikts vietās, kur radioaktivitāte gadā pārsniedz 50 milizīvertus.

Savukārt apvidos, kur radioaktivitāte svārstās robežās no viena līdz 20 milizīvertiem gadā, plānots veikt pamatīgus dezaktivācijas darbus.

Tikmēr vietās, kur piesārņojuma līmenis ir robežās no 20 līdz 50 milizīvertiem, uz daudziem gadiem tiks noteikts apdzīvotības liegums, taču arī tur tiks veikti dezaktivācijas darbi, lai ilgtermiņā tur varētu atgriezties pastāvīgie iedzīvotāji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu