Bijušas bažas, ka Fukušimas avārija iznīcinās Tokiju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Pēc pērnā marta traģiskās zemestrīces un tai sekojošā cunami Japānas valdības amatpersonas bažījušās, ka sprādzieni Fukušimas atomelektrostacijā varētu iznīcināt Tokiju, otrdien atzina neatkarīga ekspertu komisija.

Japānas valdības pārstāvis Jukio Edano izmeklētājiem stāstījis: «Manā galvā bija dēmonisks scenārijs, ka kodolreaktori varētu viens pēc otra sagrūt. Ja tas notiktu, ar Tokiju būtu beigas.»

Tādēļ tika izstrādāti plāni galvaspilsētas masveida evakuācijai.

Šāds fakts atklāts otrdien publicētajā neatkarīgu ekspertu komisijas ziņojumā. Ekspertiem tika dota brīva vaļa izmeklēt notikumus saistībā ar avāriju Fukušimas spēkstacijā.

Eksperti noskaidrojuši, ka, situācijai Fukušimā pasliktinoties, spēkstacijas apsaimniekotājs «Tokyo Electric Power Co» (TEPCO) vēlējies pamest atomelektrostaciju un evakuēt tās darbiniekus.

Taču toreizējais premjerministrs Naoto Kans licis TEPCO darbiniekiem palikt Fukušimā. Kā secinājuši eksperti, ja valdības vadītājs šādu rīkojumu nebūtu devis, situācija Fukušimā būtu kļuvusi nekontrolējama un tam būtu katastrofālas sekas.

Kā jau ziņots, pie Japānas pagājušā gada martā notika spēcīga zemūdens zemestrīce, pēc kā Japānas dienvidaustrumu piekrastei pāri gāzās milzīgi cunami viļņi, nodarot milzīgus postījumus. Fukušimas atomelektrostacijā pēc zemestrīces pilnībā sabojājās dzesēšanas sistēmas, kā dēļ notika kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana vidē, izraisot pasaulē nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas atomelektrostacijas sprādziena 1986.gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu