Dienu pēc vēlēšanām Kremlis uzdod izvērtēt Hodorkovska lietu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs pirmdien devis rīkojumu Krievijas ģenerālprokuroram Jurijam Čaikam iesniegt ziņojumu, kurā būtu izvērtēta vairāku pilsoņu notiesāšanas likumība, tostarp arī bijušā Krievijas naftas lielfirmas «Jukos» vadītāja Mihaila Hodorkovska lieta, paziņojis Kremlis.

Ģenerālprokuroram ziņojums jāiesniedz līdz 1.aprīlim, un kopumā tajā tiks izvērtēta 32 Krievijas pilsoņu notiesāšanas «likumība un pamatojums», no kuriem visplašāk pazīstami ir Hodorkovskis un viņa darījumu partneris Platons Ļebedevs.

Līdzās citiem jautājumiem Medvedevs lūdzis arī izvērtēt atteikumu reģistrēt opozīcijas partiju «Tautas brīvības partija».

Sīkāku informāciju Kremlis nesniedz, vien norāda, ka Medvedevs šādu rīkojumu devis pēc tikšanās ar opozīcijas līderiem 20.februārī.

Ziņojumā tiks izvērtēta Hodorkovska otrā krimināllieta. Medevedevs īpaši lūdzis izvērtēt, vai šajā tiesas procesā bijusi politiska motivācija.

Tikmēr Hodorkovska advokāti šādu Medvedeva rīkojumu uztver ar piesardzību.

«Tā varētu izrādīties formalitāte, kas neko nenozīmē,» ziņu aģentūrai «RIA Novosti» sacīja advokāts Jurijs Šmits. «Vai arī tas varētu nozīmēt, ka vadība izlēmusi slēgt Hodorkovska un Ļebedeva lietas, lai tās neradītu nepatikšanas varasiestādēm.»

Jau ziņots, ka Maskavas Hamovņiku rajona tiesa 2010.gada decembrī Hodorkovskim un Ļebedevam piesprieda 14 gadu ieslodzījumu kolonijā saistībā ar apsūdzībām par 200 miljonu tonnu naftas piesavināšanos un iegūtās peļņas legalizēšanu. Ieskaitot pirmo 2004.gada spriedumu, saskaņā ar kuru tika piespriests astoņu gadu cietumsods, un ieslodzījumā pavadīto laiku, soda izciešanas termiņš beigtos 2017.gadā. Taču 24.maijā Maskavas pilsētas tiesa mīkstināja piespriesto sodu par vienu gadu, kas nozīmē, ka brīvībā Hodorkovskis varētu iznākt 2016.gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu