Zinātnieki Tokijai tuvākajā laikā paredz ļoti traģiskus notikumus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Gadu pēc traģiskajiem notikumiem Japānā, kad zemestrīce un cunami radīja milzu postījumus, japāņu zinātnieki nākuši klajā ar brīdinājumu, ka Tokijai draud jauna katastrofa - spēcīga zemestrīce, kas nogalinātu tūkstošus un radītu neiedomājamus postījumus, ziņo ārvalstu mediji.

Tiek vēstīts, ka Tokijā pēc pērnā gada 11.marta nelaimes vērojams trīskārtīgs tektoniskās aktivitātes pieaugums - katru dienu pilsētā vai tās apkārtnē fiksē aptuveni 1,5 magnitūdu zemestrīces.

Tokijas iedzīvotāji jau tik ļoti esot pieraduši tikt sakratīti savās gultās, ka lielākā daļa zemestrīču vairs nav pat pieminēšanas vērtas.

Tokijas Universitātes Zemestrīču pētniecības institūtā norāda, ka pilsētā, kura būvēta uz tektonisko plātņu robežām, ir 50 procentu iespēja tuvāko četru gadu laikā piedzīvot spēcīgu, piemēram, septiņu magnitūdu zemestrīci.

Kā norāda pētniece Asahiko Taira, japāņiem jābūt gataviem, ka kaut kas tāds varētu notikt.

Zinātnieki aplēsuši, ka 7,3 magnitūdu zemestrīce Tokijā laupītu aptuveni 6400 tūkstošu cilvēku dzīvības, bet ievainoto skaits sasniegtu 160 000.

Tiktu nopostītas 471 000 mājas un ēkas, rastos 96 miljoni tonnu atkritumu, miljoniem cilvēku nevarētu atgriezties savās mājās. Neskaitāmas mājas uz vairākām dienām paliktu bez ūdens, gāzes, elektrības, telekomunikāciju sakariem. Tāpat tas būtu ļoti liels zaudējums Japānas ekonomikai.

Zinātnieki uzsver, ka ir jādara kaut kas, lai samazinātu riskus.

«Ir ļoti grūti noteikt precīzu laiku, kad varētu notikt zemestrīce, taču mums jāsaprot, ka tā var notikt,» saka zinātnieki, norādot, ka tieši tāpēc ir jābūt stratēģijai, kā samazināt traģisko seku riskus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu