Galīgie rezultāti: Krievijas prezidenta vēlēšanās ar 63,3% balsu uzvarējis Putins

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Svētdien notikušajās Krievijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais premjerministrs Vladimirs Putins, saņemot 63,6% balsu, pēc visu rezultātu apkopošanas pirmdien paziņoja Centrālā vēlēšanu komisija.

Otrajā vietā ir komunistu līderis Genādijs Zjuganovs ar 17,18% balsu, trešajā - miljardieris Mihails Prohorovs ar 7,98%, ceturtajā - populists Vladimirs Žirinovskis ar 6,22%, bet pēdējais ir partijas «Taisnīgā Krievija» līderis Sergejs Mironovs ar 3,85% balsu.

Putina inaugurācijas ceremonija plānota maijā.

Putins saviem atbalstītājiem svētdien paziņoja, ka izcīnījis «tīru uzvaru».

«Es jums apsolīju, ka mēs uzvarēsim. Mēs esam uzvarējuši. Slava Krievijai!» pie Kremļa sanākušajiem atbalstītājiem svētdienas vakarā sacīja Putins. «Mēs esam uzvarējuši atklātā un godīgā cīņā.»

Asi nosodot mēģinājumus «iznīcināt Krievijas valstiskumu un nelikumīgi piesavināties varu», Putins uzsvēra: «Krievijas ļaudis šodien pierādījuši, ka mūsu valstī šādi scenāriji neizdosies (..).»

Tikmēr internetā publiskotas liecības par daudzskaitlīgiem vēlēšanu rezultātu falsificēšanas gadījumiem, par ko ziņoja arī aktīvisti un opozīcijas pārstāvji.

Neatkarīgā vēlēšanu novērotāju organizācija «Golos» visā valsts teritorijā reģistrējusi vismaz 3100 ziņojumus par vēlēšanu norises pārkāpumiem.

Pēc iecirkņu slēgšanas «Golos» atzina, ka pārkāpumu skaits bijis līdzvērtīgs decembra vēlēšanās fiksētajam.

«Ja parlamenta vēlēšanās mēs fiksējām daudz gadījumu attiecībā uz biļetenu nelikumīgu iemešanu un «karuseļiem» [nereģistrētu vēlētāju vairākkārtēju balsošanu], tad šoreiz tika pielietotas daudz smalkākas tehnoloģijas,» skaidroja organizācijas pārstāvis.

Arī viens no redzamākajiem Krievijas opozīcijas aktīvistiem populārais blogeris Aleksejs Navaļnijs paziņoja, ka viņa organizācijas apmācītie novērotāji fiksējuši gan «karuseļus,» gan citus vēlēšanu norises pārkāpumus.

Pēc Navaļnija domām, Putina uzvara jau pirmajā raundā bija politiski nozīmīga, lai radītu priekšstatu, ka viņš joprojām bauda vairākuma atbalstu.

«Viņi nolēma, ka otrais raunds nebūtu labi un tas apliecinātu vājumu,» pārliecināts blogeris. «Tādēļ (..) viņi falsificēja vēlēšanas.»

Arī pēdējais PSRS līderis Mihails Gorbačovs svētdien pauda skeptisku attieksmi pret vēlēšanām.

«Šīs nebūs godīgas vēlēšanas, taču mēs nedrīkstam padoties,» pēc nobalsošanas sacīja Gorbačovs, kurš ne reizi vien veltījis asu kritiku Putinam.

Savukārt Zjuganovs paziņoja, ka viņa partija vēlēšanu rezultātus neatzīs, jo vēlēšanas bijušas «nelikumīgas, negodīgas un necaurskatāmas».

Tikmēr Prohorovs atklāja, ka viņa novērotājiem bijis liegts ierasties vairākos iecirkņos un saņemtas ziņas arī par fizisku izrēķināšanos ar novērotājiem.

Krievijas prezidenta vēlēšanu kampaņa tika organizēta par labu līdzšinējam premjerministram Vladimiram Putinam, bet pašu vēlēšanu norisi aizēnoja procesuāli pārkāpumi, pirmdien paziņoja Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji.

Vēlēšanu kampaņas «apstākļi, nenoliedzami, bija veidoti Vladimira Putina labā», savukārt balsu skaitīšana «gandrīz trešajā daļā novēroto iecirkņu procesuālo pārkāpumu dēļ tika novērtēta negatīvi», skaidro eksperti.

EDSO misijas vadītāja Heidi Taljavini aicināja izmeklēt visas liecības par vēlēšanu norises pārkāpumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu