Foto: Maskavā protesta mītiņā pulcējas tūkstošiem opozīcijas atbalstītāju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Maskavas centrā, Puškina laukumā, pirmdien vakarā, izskanot aicinājumiem rīkot ārkārtas vēlēšanas, uz opozīcijas protesta mītiņu «Par godīgām vēlēšanām» pulcējās tūkstošiem demonstrantu.

Sociālajā tīklā «Facebook» dalībai mītiņā bija reģistrējušies desmit tūkstoši cilvēku, bet jau plkst.19.30 - pusstundu pēc mītiņa sākuma - Puškina laukumā atbilstoši policijas ziņām bija ieradušies 14 tūkstoši aktīvistu. Tostarp Krievijas tīmekļi vēsta, ka opozīcijas mītiņā sapulcējušies 25 līdz 30 tūkstoši demonstrantu.

Ir jārīko ārkārtas parlamenta un prezidenta vēlēšanas, turklāt nepieciešama «kompleksu reformu» īstenošana, uzrunājot mītiņa dalībniekus, sacīja Tautas brīvības partijas («Parnas») līdzpriekšsēdētājs Vladimirs Rižkovs.

«Mēs turpināsim mūsu mierīgo, nevardarbīgo cīņu, kas balstās brīvībā un taisnīgumā, līdz nebūsim panākuši mūsu prasību izpildīšanu. Viņu izvēle - farss,» sacīja Rižkovs.

Viens no populārākajiem opozicionāriem - blogeris un korupcijas apkarotājs Aleksejs Navaļnijs - mītiņa dalībniekiem sacīja, ka viņi «piespiedīs valsts varu ievērot likumu».

Krievijas vadība sirgst ar bulīmiju, norādīja aktīvists.

«Valsts vara nekādi nevar pierīties. Aprija gāzi, aprija naftu un turpina rīt,» sacīja Navaļnijs.

«Mēs šeit esam vara,» sauca demonstranti. «Putins - zaglis!»

Kreisās frontes līderis Sergejs Udaļcovs, vēršoties pie demonstrantiem, pauda neizpratni - ja reiz Vladimirs Putins ir nule kā guvis godīgu uzvaru vēlēšanās, kurās saņēmis visas tautas atbalstu, kāpēc Maskavas centru ir pārpludinājusi armija?

Savukārt partijas «Parnas» līdzpriekšsēdētājs bijušais vicepremjers Boriss Ņemcovs mītiņa dalībniekiem sacīja, ka Maskavas vēlēšanu iecirknī, kur viņš svētdien bijis novērotāja statusā, par Vladimiru Putinu nobalsojuši 38%, «bet uzzīmēja viņam - 60%».

«Līderis vakar raudāja našistu, gopņiku un čekistu ielenkumā. Ja viņš būtu prezidents, viņam apkārt būtu viņa atbalstītāji. Uzvarētājs izskatījās raudulīgs un nožēlojams,» sacīja Ņemcovs.

Prezidenta amata kandidāts miljardieris Mihails Prohorovs, kurš vēlēšanās ieguvis teju 8% balsu, mītiņa dalībniekiem solīja, ka «cīnīsies par brīvu valsti».

«Es pateicos visiem, kas atdeva savu balsi par mani. Es cīnīšos par brīvu valsti, kur balsos nevis aiz bailēm, bet personīgās cieņas un pārliecības dēļ,» sacīja Prohorovs.

Viņš arī solīja, ka veidos jaunu partiju.

«Mēs celsim tādu valsti, ar kuru var lepoties. Es darīšu visu, lai mēs redzētu šīs pārmaiņas,» apliecināja uzņēmējs.

Mītiņā uzstājās arī rakstnieks Sergejs Šargunovs, partijas «Jabloko» līderis Sergejs Mitrohins un citi opozicionāri.

Svētdien notikušajās Krievijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais premjerministrs Vladimirs Putins, saņemot 63,6% balsu, pēc visu rezultātu apkopošanas pirmdien paziņoja Centrālā vēlēšanu komisija

Otrajā vietā ir komunistu līderis Genādijs Zjuganovs ar 17,18% balsu, trešajā - miljardieris Mihails Prohorovs ar 7,98%, ceturtajā - populists Vladimirs Žirinovskis ar 6,22%, bet pēdējais ir partijas «Taisnīgā Krievija» līderis Sergejs Mironovs ar 3,85% balsu.

Putina inaugurācijas ceremonija plānota maijā.

Putins saviem atbalstītājiem svētdien paziņoja, ka izcīnījis «tīru uzvaru».

«Es jums apsolīju, ka mēs uzvarēsim. Mēs esam uzvarējuši. Slava Krievijai!» pie Kremļa sanākušajiem atbalstītājiem svētdienas vakarā sacīja Putins. «Mēs esam uzvarējuši atklātā un godīgā cīņā.»

Tikmēr internetā publiskotas liecības par daudzskaitlīgiem vēlēšanu rezultātu falsificēšanas gadījumiem, par ko ziņoja arī aktīvisti un opozīcijas pārstāvji.

Neatkarīgā vēlēšanu novērotāju organizācija «Golos» visā valsts teritorijā reģistrējusi vismaz 3100 ziņojumus par vēlēšanu norises pārkāpumiem.

Pēc iecirkņu slēgšanas «Golos» atzina, ka pārkāpumu skaits bijis līdzvērtīgs decembra vēlēšanās fiksētajam.

«Ja parlamenta vēlēšanās mēs fiksējām daudz gadījumu attiecībā uz biļetenu nelikumīgu iemešanu un «karuseļiem» [nereģistrētu vēlētāju vairākkārtēju balsošanu], tad šoreiz tika pielietotas daudz smalkākas tehnoloģijas,» skaidroja organizācijas pārstāvis

Arī populārais blogeris Aleksejs Navaļnijs paziņoja, ka viņa organizācijas apmācītie novērotāji fiksējuši gan «karuseļus,» gan citus vēlēšanu norises pārkāpumus.

Pēc Navaļnija domām, Putina uzvara jau pirmajā raundā bija politiski nozīmīga, lai radītu priekšstatu, ka viņš joprojām bauda vairākuma atbalstu.

«Viņi nolēma, ka otrais raunds nebūtu labi un tas apliecinātu vājumu,» pārliecināts blogeris. «Tādēļ (..) viņi falsificēja vēlēšanas.»

Krievijas prezidenta vēlēšanu kampaņa tika organizēta par labu līdzšinējam premjerministram Vladimiram Putinam, bet pašu vēlēšanu norisi aizēnoja procesuāli pārkāpumi, pirmdien paziņoja Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji.

Vēlēšanu kampaņas «apstākļi, nenoliedzami, bija veidoti Vladimira Putina labā», savukārt balsu skaitīšana «gandrīz trešajā daļā novēroto iecirkņu procesuālo pārkāpumu dēļ tika novērtēta negatīvi», skaidro eksperti.

EDSO misijas vadītāja Heidi Taljavini aicināja izmeklēt visas liecības par vēlēšanu norises pārkāpumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu