Krievija asi reaģē uz ASV vēstnieka tvītu par Maskavas protestiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/RIA NOVOSTI

Krievijas Ārlietu ministrija otrdien asi reaģējusi uz ASV vēstnieka Maskavā Maikla Makfola tvitera ierakstu, kurā diplomāts kritizējis Krievijas galvaspilsētas policijas vēršanos pret opozīcijas protesta akcijas dalībniekiem.

«Ir satraucoši vērot mierīgo demonstrantu arestus Puškina laukumā,» drīz pēc tam, kad omonieši bija izklīdinājuši opozicionāru akciju Maskavas centrā, tviterī ierakstīja vēstnieks. «Pulcēšanās brīvība un vārda brīvība ir universālas vērtības.»

Nepagāja ilgs laiks, kad uz vēstnieka tvītu sekoja dzēlīga Krievijas Ārlietu ministrijas reakcija.

«Policijas rīcība Puškina laukumā bija neskaitāmas reizes humānāka par to, ko mēs pieredzējām, kad tika izklīdināti kustības «Okupē Volstrītu» protesti un likvidētas telšu pilsētiņas Eiropā,» teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Makfols tviterī izpelnījās Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva ekonomikas padomnieka Arkādija Dvorkoviča pārmetošu jautājumu.

«Un protestētāju aizturēšana ASV - vai tas ir normāli?» tviterī vaicāja Dvorkovičs.

Arī citu tvitera lietotāju atbildēs uz vēstnieka bažām par Krievijas policijas vēršanos pret Maskavas protestētājiem lasāmi pārmetumi liekulībā.

Tviterotāju atbildēs arī paustas rūpes par kustības «Okupē Volstrītu» dalībnieku pulcēšanās un izpausmes brīvību.

Pēc pašreizējā premjerministra Vladimira Putina uzvaras vēlēšanās un tai sekojošajiem opozīcijas protestiem Krievijā pirmdien arestēti vismaz 550 protestētāji, tostarp pazīstami opozīcijas aktīvisti.

Pēc opozīcijas līderu sniegtajām ziņām, pirmdien aizturēti 500 līdz 1000 protestētāju, bet policija ziņo par 250 Maskavā arestētajiem.

Savukārt Sanktpēterburgā policija kopumā aizturēja 300 demonstrantus, informēja kāds avots vietējā policijā.

Pēc aculiecinieku stāstītā, protesti Sanktpēterburgā pulcēja līdz pat 3000 cilvēku.

Maskavas centrā, Puškina laukumā, pirmdienas vakarā uz opozīcijas protesta mītiņu «Par godīgām vēlēšanām» sapulcējās aptuveni 20 000 demonstrantu. Turpretī, pēc policijas sniegtās informācijas, mītiņu apmeklēja aptuveni 14 000 cilvēku.

«Viņi mūs aplaupīja,» uzrunājot mītiņa dalībniekus, sacīja populārais blogeris Aleksejs Navaļnijs, kurš pēcāk tika aizturēts. «Mēs esam īstā vara!»

Opozīcijas atbalstītāji skandēja «Krievija bez Putina» un «Putins ir zaglis».

Jau ziņots, ka mītiņš noritēja mierīgi un vairums demonstrantu izklīda, tomēr radikālākajiem aktīvistiem - aptuveni tūkstotim cilvēku, kas laukumu pamest atteicās, - izraisījās sadursmes ar policiju. Desmitiem demonstrantu, arī pazīstami opozīcijas līderi, tika arestēti.

Aizturēts tika arī Kreisās frontes līderis Sergejs Udaļcovs, kā arī viens no opozīcijas kustības «Solidaritāte» līderiem - Iļja Jašins.

Svētdien notikušajās Krievijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais premjerministrs Vladimirs Putins, saņemot 63,6% balsu, pēc visu rezultātu apkopošanas pirmdien paziņoja Centrālā vēlēšanu komisija.

Otrajā vietā ir komunistu līderis Genādijs Zjuganovs ar 17,18% balsu, trešajā - miljardieris Mihails Prohorovs ar 7,98%, ceturtajā - populists Vladimirs Žirinovskis ar 6,22%, bet pēdējais ir partijas «Taisnīgā Krievija» līderis Sergejs Mironovs ar 3,85% balsu.

Putina inaugurācijas ceremonija plānota maijā.

Tikmēr internetā publiskotas liecības par daudzskaitlīgiem vēlēšanu rezultātu falsificēšanas gadījumiem, par ko ziņoja arī aktīvisti un opozīcijas pārstāvji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu