Skip to footer
Šodienas redaktors:
Helga Justīne Siksne
Iesūti ziņu!

Siera diēta

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Bagātīgs olbaltumvielu un kalcija avots - tas ir siers. Neraugoties uz to, ka tas satur taukus, ēd sieru droši arī tad, ja esi nolēmusi novājēt. Vērtīgus padomus sniedz dietoloģe Lolita Neimane. Nav siera - nav ko ēstNē. Nedomā, ka tagad mēs runāsim par to, ka, ja vēlies novājēt, tad jāēd siers un tikai siers. Dietologi monodiētas, kuras balstītas tikai uz vienu produktu, neatbalsta.Stāsta L. Neimane: «Liesos sierus iesaku ēst visiem, kuri grib vājēt vai vienkārši - ēst veselīgi. Manā grāmatā Lolitas receptes ir pat atsevišķa nodaļa Ja nav mājās siera, nav ko ēst. Man siers ļoti garšo, un es, piemēram, vārot puķkāpostu biezzupu, labprāt pievienoju tai šķēli Havarti siera. Tas ēdienu padara garšīgāku.»Kas ir diētiskais siers?Sieram tauku saturs procentos nenozīmē, ka tik gramu tauku satur 100 g produkta. L. Neimane skaidro: «Piemēram, 100 gramos 40% Holandes siera var būt 30 g tauku, bet 100 gramos 40% Fetake siera - tikai 17 g tauku. Jo slapjāks siers, jo mazāk tauku.»Par diētiskajiem jeb liesajiem sieriem sauc tos, kuros tauku saturs sausnē nepārsniedz 10%. 100 g liesā siera ir tikai 200-250 kcal, bet, piemēram, treknākajā Holandes sierā - 380 kcal. Netreknam uzturam ieteicams izvēlēties liesos sierus, kuros uz 100 g ir apmēram 17-20 g tauku. Tāds, piemēram, ir ķimeņu siers. Turpretim diētiskam uzturam nepiemēroti ir treknie sieri, kuru tauku saturs sausnē ir vidēji 40%. Tāds ir Brie, Holandes un Krievijas siers, kā arī daudzi pikantie un mīkstie sieri.Sierus pēc to tauku satura iedala:

  • Treknie sieri - tauku saturs pārsniedz 60%
  • Vidēji treknie sieri - 25-45%
  • Sieri ar zemu tauku saturu - 10-25%
  • Liesie sieri - tauku ir mazāk par 10%

Daudz svarīgāk par kaloriju skaitīšanu ir sevi disciplinēt un ievērot pareizas ēšanas paradumus:

  • Siera karstmaize ir kā viena liela kaloriju bumba. Viena parasta sviestmaize ar siera šķēli pa vidu ir tikpat bīstama tavam slaidajam viduklim kā vairākkārt nicinātā amerikāņu barība - hamburgers.
  • Kā apkarot kārdinājumu pēc siermaizes? Ietin siera šķēlītē dārza virzu, kādu garšaugu lapiņu vai gurķi. Siers labi garšo arī kopā ar seleriju saknēm.
  • Tev noteikti nepieciešams siera nazis, kas griež |oti plānas siera šķēlītes. Līdz ar to arī uzņemto kaloriju daudzums būs mazāks.
  • Ar siera skaidiņām var pasniegt arī saldējumu. Sieru var pievienot, gatavojot zupas, sacepumus, desertus.
  • Dodoties ceļojumā, sāļās desmaizes vietā labāk paņem cietā siera gabaliņu.
  • Ievies revolūciju svinību rīkošanā. Dārgās kūkas un tortes ir jau apnikušas, turklāt tās ir pārpilnas kalorijām, ja 100 g kūkas satur aptuveni 550 kalorijas, tad 100 gramos siera kaloriju ir gandrīz uz pusi mazāk. Aizstāj kūku ar daudzveidīgu siera plati. Pasniedz sieru kopā ar vīnogām, meloņu, apelsīnu, bumbieru gabaliņiem, olīvām, papriku, tomātiem vai gurķiem.
  • Izmēģini uzturā lietot kazas piena sieru. Tas satur mazāk tauku nekā govs piena siers un ieviesīs dažādību ēdienkartē.
  • Interesanti ir sieri ar sasildošas iedarbības garšvielām - ķimenēm, melnajiem pipariem, ingveru, kardamonu. Var iegādāties sierus, kuriem šīs garšvielas jau ir pievienotas - Ķimeņu, Azaida, Mednieku, Talsu ritulis.

Sieru Top 10 pēc kaloriju daudzuma 100 gramos:

  • Ķimeņu - 225 kcal
  • Mozzarella - 254 kcal
  • Camambert - 274 kcal
  • Kausētais siers Dzintars - 292 kcal
  • Latvijas - 319 kcal
  • Brie - 345 kcal
  • Holandes - 352 kcal
  • Krievijas - 360 kcal
  • Zilais pelējuma - 371 kcal
  • Čederas - 397 kcal
  • Lolitas recepte - Pikantie siera cepumi

    Nepieciešams:Holandes siers - 200 g, Rokforas siers -200 g, sviests - 200 g, prosas graudi -2 krūzītes, sinepju sēklas - l paciņa, magones, malts čilli - l ēdamkarote, nedaudz cukura, vanilīna cukurs, milti.

    • Sieru sarīvē un sajauc kopā ar pārējām sastāvdaļām.
    • Miltus pievieno tik daudz, lai no mīklas varētu izveidot desiņu.
    • Mīklas desiņu izrullē un sagriež.
    • Cepumus liek uz cepamā papīra un cep, kamēr zeltaini brūni.
    • Cepumi ir asi, bet ļoti garšīgi!
    Komentāri
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām
    Uz augšu