Lembergs: Krievijas prezidenta vēlēšanu rezultāti ir Latvijai izdevīgi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Krievijas prezidenta vēlēšanu rezultāti, saskaņā ar kuriem, saņemot 63,6% balsu, uzvarējis pašreizējais Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins, ir izdevīgi Latvijai un Eiropas Savienībai (ES), bet nav izdevīgi tiem spēkiem, kas cenšas nostiprināt Amerikas Savienoto Valstu (ASV) dominējošo lomu pasaulē, - tādu viedokli šodien preses konferencē pauda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs («Latvijai un Ventspilij»).

«Sakarā ar šīm vēlēšanām ir pilnīgi skaidri redzamas vairākas tendences. Pirmā tendence ir tāda, ka ļoti nopietni starptautiski spēki darīja visu un arī turpmāk darīs visu, lai destabilizētu situāciju Krievijā, lai Krievijā iestātos jukas un tā rezultātā Krievija tiktu vājināta,» norādīja Lembergs.

Ventspils mērs uzskata, ka šāda Rietumu politika ir bezatbildīga, «jo visi mēs esam ieinteresēti Krievijas stabilā izaugsmē, iekšējā stabilitātē, Krievijas prognozējamībā, un tādēļ, pēc manām domām, vēlēšanu rezultāti ir ļoti izdevīgi Latvijai, ES un arī pasaulei, bet tie nav izdevīgi tiem, kas cenšas nostiprināt ASV absolūto dominējošo lomu pasaulē ar domu padarīt visas pasaules valstis par ASV kolonijām».

Lembergs nevarot sniegt profesionālu novērtējumu tam, cik demokrātisks ir vēlēšanu process Krievijā. «Tur tiek pārmests, ka tiek izmantots administratīvais resurss masu medijos. Es varu pateikt, ka no šī viedokļa pēdējās Saeimas vēlēšanas bija absolūti nedemokrātiskas, tāpēc ka sabiedriskie mediji pilnīgi skaidri veica propagandas darbu [Zatlera reformu partijas līdera Valda] Zatlera un «Vienotības» interesēs, un pārējiem politiskajiem spēkiem nebija vienlīdzīgu tiesību pieejai sabiedriskajiem valsts kontrolētajiem medijiem. Arī pēc vēlēšanām mēs redzam, ka opozīcijai ir tikpat kā liegta pieeja valsts kontrolētajiem medijiem. Katrā gadījumā tā ir nesalīdzināma ar to, kāda ir pieeja valsts kontrolētajiem medijiem valdošajai koalīcijai. Ja mēs skatāmies no šī viedokļa, tad Latvija ir tikpat demokrātiska vai, ja patīk, tikpat nedemokrātiska kā Krievija, ja Krievijā ir līdzīga situācija, bet es to nevaru apgalvot. Par Latviju es varu apgalvot,» skaidroja Ventspils mērs.

Lembergs pērnā gada rudenī rakstījis vēstuli Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) misijai, norādot uz šiem, viņaprāt, pieļautajiem pārkāpumiem. «Jāteic, ka es atbildi līdz pat šai dienai no oktobra neesmu saņēmis. Līdz ar to ir pilnīgi skaidrs, ka EDSO misija, kas it kā uzrauga demokrātisko vai nedemokrātisko vēlēšanu norisi, ir absolūti politisks piedēklis rietumu valstīm un propagandas instruments. Neatbildēt uz iesniegumu un vēstuli - es domāju, ka tas ir totalitārisma kalngals,» norādīja Lembergs.

«Es saprotu, ka tie, kas raksta un šausminās par Krieviju, gribēja, lai uzvar [Komunistiskās partijas līderis Genādijs] Zjuganovs un lai Krievijā atgriežas pie varas komunisti. Es esmu citādās domās,» piebilda Lembergs. Vienlaikus Ventspils mēram nav šaubu, ka Putins nekalpos ES, ASV vai Latvijas interesēm, kas arī nav Krievijas prezidenta pienākums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu