Grūtups: latvietim jākļūst tādam, lai krievs viņu cienītu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latviešiem būtu jāatsakās no maldiem, ka iespējams krievus padarīt par latviešiem, uzskata advokāts Andris Grūtups.

Intervijā laikrakstam «Diena» viņš atzīst, ka referendums par krievu valodu kā otro valsts valodu bija nepieciešams, jo «krievi līdz referendumam domāja, ka latvieši varbūt ir tādi mieramikas, kas visu pieļaus un piecietīs, bet tagad viņi ir sapratuši, ka tā tas nebūs.»

«Mums savukārt ir jāatsakās no maldiem, ka ir iespējams krievus padarīt par latviešiem. Krievi ir varena un liela nācija. Tā ir tauta, kas izveidoja impēriju. Tā ir tauta, kas ir nodarbojusies ar kolonizāciju. Tā ir tauta, kas uzskata, ka tai ir daudz bagātāka vēsture nekā latviešiem, daudz vairāk tradīciju, intelektuāļu,» klāsta Grūtups.

Viņš uzskata, ka «padarīt krievus par latviešiem» būtu tāpat, ja mēs 1938. gadā izvirzītu lozungu integrēt Baltijas vācu aristokrātiju, kas uzskatīja, ka viņi ir intelektuāli bagātāki nekā latvieši.

«Diez vai mums tas izdotos. Krievi ir jāiedala vairākās daļās. Tie ir vecticībnieki, kuri neienāca Latvijā ar ieročiem rokās, daudzi no viņiem ir Latvijas patrioti. Jāvēršas pie baltkrieviem, jo baltkrievi ir mums radniecīga tauta. Jāpasaka skaidri un gaiši, ka bez lietuviešiem ir vēl viena tauta, kas mums ir radniecīga, un tie ir baltkrievi. Baltkrieviem nav lielkrievu šovinisma. Mums ir jāvēršas pie ukraiņiem, kas ir Ukrainas patrioti un ļoti nacionāli cilvēki. Savukārt pret šovinistiem ir tikai vienas zāles – gādāt darbu. Gādāt, lai rūpniecība atjaunojas, lai viņi var strādāt pie konveijeriem un rasējamiem dēļiem un nest Latvijai vismaz tādu labumu. Jo pārtaisīt lielas un varenas tautas pārstāvi par latvieti – baidos, ka tas nav izpildāms mērķis. Tad ir jāmainās pašam latvietim – jākļūst tādam, lai krievs tevi ciena,» tā Grūtups.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu