Kāpēc Baltkrievijā notiesātajiem «nenormāli ātri» izpildīts nāvessods?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Kāpēc Baltkrievijas režīms tik steidzami izpildīja nāvessodu abiem vīriešiem, kuri pavisam nesen tika atzīti par vainīgiem Minskas metro terora aktu organizēšanā un izpildīšanā pagājušā gada aprīlī? Uz šo jautājumu atbildi meklē baltkrievu sabiedrība.

«Parasti nāvessodu Baltkrievijā izpilda vienu vai divus gadus pēc tiesas lēmumu stāšanās spēkā, ja nu nāk gaismā jauni fakti saistībā ar lietu,» skaidro politologs Viktors Demidovs.

«Es neizslēdzu, ka nenormāli ātri izpildītais nāvessods šajā skaļajā lietā ir tāpēc, ka taisnīgas izmeklēšanas gadījumā abi notiesātie varētu pastāstīt ko tādu, par ko viņiem bija jāklusē mūžīgi. Versija, ka viss notiekošais ir specdienestu provokācija, ir ļoti populāra Baltkrievijas sabiedrībā,» sacīja politologs Krievijas medijiem.

Savukārt Baltkrievijas opozīcijas akcijas «Revolūcija caur sociālajiem tīkliem» koordinators paziņojis: «Tā ir politiski motivēta slepkavība. Citādi nevar izskaidrot pastāvošās varas lēmumus. Lietisko pierādījumu iznīcināšana tiesas procesa laikā, steigšanās ar nāvessoda izpildi – tie ir tieši pierādījumi tam, Lukašenko ir ieinteresēts noklusēt patiesību.»

Baltkrievijas juridiskās palīdzības centra vadītājs Oļegs Volčeks atzīmē, ka nāvessods abiem vaininiekiem izpildīts, nesagaidot tiesas pēdējās instances – Augstākās tiesas prezidija - lēmumu šajā lietā. Tāpat režīms ignorēja ANO Cilvēktiesību komitejas lūgumu neizpildīt nāvessodu līdz notiesātā individuālās sūdzības izskatīšanai.

Krievijas mediji pirmdienas publikācijās atzīmē, ka ne Baltkrievijas, ne Krievijas sabiedrība nav noticējusi prezidenta Aleksandra Lukašenko režīma skaidrojumiem saistībā ar šo lietu.

Kā ziņots, pagājušās nedēļas nogalē Baltkrievijā izpildīts nāvessods Minskas metro spridzināšanas lietā apsūdzētajiem Dmitrijam Konovalovam un Vladislavam Kovaļovam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu