RSF: policijai pēc iespējas ātrāk jānoskaidro Jākobsona lietā iesaistītie

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Policijai ir jādara viss iespējamais, lai pēc iespējas ātrāk noskaidrotu portāla «kompromat.lv» veidotāja Leonīda Jākobsona slepkavības mēģinājuma izpildītājus un rīkotājus, pretējā gadījumā pastāv risks veidoties baiļu un pašcenzūras klimatam, teikts starptautiskās preses un vārda brīvības organizācijas «Reportieri bez robežām» («Reporters sans frontieres» - RSF) paziņojumā.

Organizācija stingri nosoda mērķēto uzbrukumu Jākobsonam, kas, tās vērtējumā, «ir skaidri saistīts ar jūtīgajām tēmām», par kurām viņš ziņoja. RSF vēl žurnālistam ātru izveseļošanos.

RSF paziņojumā, par kuru aģentūru LETA informēja RFS līdzstrādnieks Baltijas valstīs Imants Liepiņš, atgādina, ka, būdams «kompromat.lv» dibinātājs un viens no redaktoriem, Jākobsons 2009.gadā ieguva Latvijas Žurnālistikas gada balvu kategorijā «Par mediju brīvības aizstāvēšanu».

»«kompromat.lv» piesaistīja arvien vairāk lasītāju, sedzot tādas tēmas kā korupcija un organizētā noziedzība,» teikts paziņojumā.

Organizācija arī atgādina, ka pērn decembrī Jākobsons tika aizturēts uz 48 stundām un atbrīvots, neuzrādot apsūdzību, pēc tam, kad bija publicējis Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) saraksti ar Krievijas vēstniecību. «Pēc vakardienas slepkavības mēģinājuma Ušakovs ātri vien izteica atbalstu Jākobsonam un noliedza saistību ar šaušanu. «Man ir alibi :),» viņš uzrakstīja «Twitter»,» aprakstīts paziņojumā.

Tajā arī minēts, ka pēc šaušanas no tuva attāluma divi uzbrucēji situši un spēruši žurnālistam. Viņš guvis sejas apdegumus no šaušanas, taču tās rezultātā nav savainots.

RFS savā paziņojumā aicina atcerēties par Daugavpils vicemēra, laikraksta «Million» izdevēja Grigorija Ņemcova slepkavību 2010.gadā, kas joprojām nav atklāta. RFS piemin arī nogalināto laikraksta «Kurzemes Vārds» žurnālistu Gundaru Matīsu, kura lietā apsūdzētie tika notiesāti.

RFS arī atgādina, ka Latvija tās veidotajā Pasaules preses brīvības indeksā pēdējo divu gadu laikā nokritusi līdz 50.vietai no 179 valstīm, dalot pašreizējo vietu ar Trinidadu un Tobago.

Kā ziņots, vakar ap plkst.17 Rīgā, Čaka ielas 47.nama kāpņutelpā, notika uzbrukums Jākobsonam. Neilgi pēc notikušā policija apliecināja, ka cietušā dzīvībai briesmas nedraud.

Par notikušo policijā ir sākts kriminālprocess pēc KL 13.nodaļas - par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību. Uzbrucēji esot bijuši divi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu