Policijai žurnālista Jākobsona lietā divas versijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts policija (VP) saistībā ar uzbrukumu «kompromat.lv» žurnālistam Leonīdam Jākobsonam patlaban izmeklē divas notikušā versijas - pirmā ir saistīta ar viņa profesionālo darbību, bet otrā - ar žurnālista personīgo dzīvi.

Policija kategoriski noraida medijos izskanējušos pārmetumus par lietas izmeklēšanas vilcināšanu, par nekorekto attieksmi pret cietušo.

Kā šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē norādīja VP priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis, nav nekāda pamata uzskatīt, ka lieta netiktu izmeklēta. «Šī lieta ir manā kontrolē, arī Iekšlietu ministra kontrolē, un tā tiks izmeklēta objektīvi,» sacīja Ķuzis. Izmeklēšanai ir piesaistīti speciālisti, kuri izmeklē slepkavības lietas, pastāstīja Ķuzis.

Ķuzis informēja, ka VP Iekšējās drošības birojā ir sākta dienesta pārbaude, lai izvērtētu faktisko policistu rīcību slimnīcas palātā, kur policisti apsargāja cietušo žurnālistu tūlīt pēc notikušā.

Jau ziņots, ka Jākobsons medijiem sūdzējās, ka viņa palātā atradušies policisti, kuri par viņu ņirgājušies, skatījušies filmas. Policisti arī runājuši par to, cik labs mērs ir Nils Ušakovs.

Ķuzis apliecināja, ka parasti policisti noziegumos iesaistītās personas, ja tas nepieciešams, apsargā ārpus palātas, bet šoreiz kopā ar medicīnas personālu izlemts, ka divi policisti atradīsies palātā. Patlaban esot divas pretējas liecības, ko par notikušo incidentu palātā saka Jākobsons un ko - policisti. Lai noskaidrotu patiesību, sākta dienesta pārbaude, ko plānots pabeigt pēc Lieldienām. Pašreiz Ķuzim neesot nekāda pamata uzskatīt, ka policisti būtiski būtu ko pārkāpuši.

Policisti Jākobsonu apsargājuši gan Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, gan Stomatoloģijas institūtā, bet pēc tam nolemts apsardzi noņemt. Vakar Jākobsons esot izrakstīts no slimnīcas.

Viens no galvenajiem lieciniekiem šajā notikumā ir Jākbona nepilngadīgais dēls. Ķuzis sacīja, ka žurnālista dēls mātes klātbūtnē jau ir nopratināts.

Komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL) uzdeva Ķuzim vairākus jautājumus par to, vai bērnam, kurš redzēja uzbrukumu savam tēvam, ir sniegta psihologa palīdzība. Ķuzis sacīja, ka, veicot izmeklēšanas darbības ar bērnu, tika nodrošināta psihologa klātbūtne.

Mūrniece arī interesējās, vai bērnam nevajadzētu piešķirt procesuālo aizsardzību, ja reiz viņš ir galvenais liecinieks. Ķuzis norādīja, ka ikvienam no šī kriminālprocesa dalībniekiem ir tiesības vērsties pie ģenerālprokurora, lūdzot piešķirt šo īpašo aizsardzību.

Jākobsons kolēģiem medijos ir visai skeptiski izteicies par policijas darbu. Ķuzis apliecināja, ka «teikt, ka sadarbība ir laba, nevar, taču sadarbība ir». Viņš pieļauj, ka tās ir «pirmās dienas un tās ir emocijas, kas valda».

Mūrniece, sākot komisijas sēdi, skaidroja, ka aicināt policijas vadību uz komisiju viņa nolēmusi pēc tam, kad medijos parādījās informācija, ka policija vairākas dienas pēc nozieguma vēl nebija izņēmusi videokameru, kas izvietotas pie žurnālista mājas, ierakstus. Ķuzis komisijas sēdē noraidīja šīs medijos izskanējušās ziņas un sacīja, ka ieraksti jau tika pārbaudīti nozieguma izdarīšanas dienā.

Vairāki komisijas deputāti bija vienisprātis, ka šis uzbrukums žurnālistam ir ļoti nepieredzēts gadījums, un policijai tā izmeklēšanai jāpievērš pastiprināta uzmanība. Mūrniece, kura personīgi apmeklējusi cietušo slimnīcā, atzina, ka ir labi tas, ka žurnālists neesot iebiedēts un solījis turpināt savu profesionālo darbību. Šādi notikumi ir jānosoda, un vislabākais nosodījums būs vainīgo atrašana un sodīšana, sacīja Mūrniece. Viņa arī uzsvēra, ka "vilcināšanās lietas izmeklēšanā šādos gadījumos ir nepiedodama, jo daudz kas var notikt". Arī Ķuzis piekrita, ka šāds gadījums līdz šim vēl nav noticis, apliecinot, ka izmeklēšana tiks veikta objektīvi.

Ķuzis pēc komisijas sēdes žurnālistiem sacīja, ka pagaidām neviena aizturētā vai aizdomās turamā persona nav noskaidrota. Izmeklēšanas noslēpums arī esot, kāds ierocis izmantots nozieguma izdarīšanā. Viņš tikai apliecināja, ka uzbrukumā žurnālistam nav pielietots šaujamierocis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu