Būs jālemj, ko darīt ar Mālpils novadā sprādzienā cietušās ēkas daļu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pēc Lieldienām Mālpils novada Upmales ciema iedzīvotājiem, kuru daudzdzīvokļu ēka cieta sprādzienā, būs jālemj, ko darīt ar ēkas daļu, kuru pašlaik apdzīvot nav iespējams.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja ēkas apsaimniekotāja SIA «Norma-K» valdes loceklis Voldemārs Cērps, saņemti atkārtotās Latvijas Būvinženieru savienības (LBS) ekspertīzes rezultāti par sprādzienā visvairāk cietušo ēkas daļu.

Ekspertu atkārtotais slēdziens liecina, ka pastāv divas iespējas - vai nu ēkas daļa tiek nojaukta, vai arī tā tiek atjaunota un izmaksas šajā gadījumā sasniedz vairākus desmitus tūkstošus latus. Cērps atturējās nosaukt konkrētas izmaksas, vien piebilda, ka tā ir ļoti liela nauda.

Pēc Lieldienām uz kopēju sapulci tiks aicināti ēkas dzīvokļu īpašnieki, kuri tiks iepazīstināti ar ekspertu slēdzienu. Viņiem būs jālemj par ēkas atjaunošanu vai nojaukšanu. Arī pašvaldība vērtēs, kādas ir iespējas iedzīvotājiem palīdzēt.

Kā vērtē Cērps, ir maza iespēja, ka iedzīvotāji, kuri sprādzienā cietušajā ēkā vairs nemitinās, būtu ieinteresēti tās atjaunošanā. Iedzīvotāji ir atraduši citas dzīvesvietas un nesūdzas par dzīves apstākļiem.

LETA jau ziņoja, ka ēkā seši dzīvokļi ir apdzīvoti. Daļa ēkas ir konservēta, un tajā nekāda darbība nenotiek.

Sākotnējais LBS atzinums bija pozitīvs, tika uzskatīts, ka sprādzienā visvairāk cietušo ēkas daļu var atjaunot. Tomēr pēc pirmās ekspertīzes pagāja vairāki mēneši, un ēkas sienas saplaisāja, kas būvniekam radīja šaubas, vai daļu no nama būtu iespējams apdzīvot.

Pagājušā gada 16.oktobrī Mālpils novada Upmales ciemā notika sprādziens trīsstāvu dzīvojamā mājā. Sprādziena rezultātā tika izpostīta un sagrauta lielākā daļa no 18 ēkā esošajiem dzīvokļiem, un bez pajumtes palika vairāk nekā 30 cilvēku. Negadījumā dzīvību zaudēja seši dzīvojamās mājas iedzīvotāji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu