Šlesers Dombrovski salīdzina ar ķirurgu: ja vajag, amputē kāju, ja vajag nocērt galvu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Premjers Valdis Dombrovskis (V) ir veiksmīgi menedžējis starptautisko aizdevumu programmu, par kuru vienojās premjers Ivars Godmanis, šādu viedokli intervijā aģentūrai LETA pauda bijušais partijas LPP/LC priekšsēdētājs Ainārs Šlesers.

Dombrovskis, pēc Šlesera teiktā, šo programmu menedžēja bez liekām iniciatīvām un emocijām «kā labs ķirurgs, kurš, ja vajag, amputē kāju vai roku, ja kādam vajag nocirst galvu - nocirtīs».

«Dombrovskis ir precīzs aizdevumu programmā paredzētā izpildītājs. Par Latvijas veiksmes stāstu var uzskatīt, ka ir tāds Dombrovskis, kas spēj aukstasinīgi darīt visu, ko Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) prasīja,» izteicās Šlesers. Tajos gadījumos, kad bija nepieciešams vairāk cīnīties par Latvijas interesēm, piemēram, par publiskās un privātās partnerības atdzīvināšanu, tās lietas pat netika diskutētas, apgalvo bijušais politiķis.

Dombrovskim, pēc Šlesera domām, ir bijis pārāk maz iniciatīvu par Latvijas ekonomikas attīstību. «Tad, kad Latvijas ekonomika «nokrita» un kopprodukts samazinājās par vairāk nekā 20%, mēs iekritām bedrē, un tagad sākam virzīties uz priekšu par 3% līdz 5%. Jā, pieaugums ir, bet mēs joprojām sēžam bedrē, vēl neesam sasnieguši to līmeni, no kura kritām. Process attīstās pareizā virzienā, bet vēl nevar teikt, ka Latvijā visi dzīvo laimīgi,» uzskata Šlesers.

Dombrovskis trīs gadus ir bijis premjers, viņš ir stabilizējis ekonomiku, bet tās attīstība, pēc bijušā LPP/LC līdera domām, nav bijusi visai veiksmīga. Simtiem tūkstošu Latvijas iedzīvotāju brauc projām, un lielākā daļa no viņiem negrasās atgriezties. Nevar turpināt skandināt: «Oligarhi pie visa vainīgi!» Trīs gadus jau Dombrovskis ir premjers, bet cik cilvēku viņa valdības laikā ir atgriezušies dzīvot un strādāt Latvijā? Diemžēl cilvēki arvien turpina braukt projām. Izņemot Eiropas Savienības fondu apgūšanu, grūti nosaukt projektus, ko Dombrovska valdība ir virzījusi uz priekšu. Nekādas milzīgas investīcijas nav piesaistītas, un tas ir galvenais pārmetums valdībai, norāda Šlesers.

Ekonomika, pēc Šlesera domām, attīstās ne jau tāpēc, ka labi strādā valdība, bet gan tāpēc, ka uzņēmumos attīstās eksports, kaut arī īpaša atbalsta no valdības nav bijis. «Uzņēmumu menedžments centās izdzīvot, izpeldēt no aukstā ūdens, kurā to iemeta krīze. Vieniem tas ir izdevies, citiem - nē,» teica Šlesers.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu