Ādamsons: KNAB valda haoss; varam sagaidīt kārtējos «drošības dienestu karus»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Parlamenta deputāts un bijušais iekšlietu ministrs Jānis Ādamons (SC) uzskata, ka nekavējoties nepieciešams pieņemt lēmumus, lai uzlabotu tiesībsargājošo iestāžu darbu, pretējā gadījumā gaidāmi jauni «drošības dienestu kari».

Ādamsons atgādina, ka «Saskaņas centra» (SC) Saeimas frakcija ir nākusi klajā ar vairākām iniciatīvām, kas vērstas uz tiesiskuma nostiprināšanu valstī un tiesībsargājošo iestāžu darba uzlabošanu.

«Pēc visām šīm iniciatīvām pie mums ir vērsušies gan tiesībsargājošo iestāžu un KNAB darbinieki, gan tiesneši, prokurori un vienkārši ļaudis, kuri pauž atbalstu mūsu priekšlikumiem», saka Ādamsons. «Mums ir arī minēti piemēri par atsevišķu iestāžu nekontrolējamu rīcību, tendenciozitāti, noklusētām lietām un citiem uzmanības vērtiem faktiem», norāda deputāts.

«Noplūdes no KNAB turpinās, un tiek meklēti cilvēki, kam par to uzvelt vainu. Tas liecina, ka šajā iestādē valda haoss un drīzumā varam sagaidīt kārtējos «drošības dienestu karus». Diemžēl «tiesiskuma koalīcija» piever acis uz apšaubāmām metodēm šo iestāžu darbā. Taču mēs nevēlamies ar to samierināties,» - uzsver Ādamsons.

SC ir iesnidzis grozījumus Operatīvās darbības likumā, lai ierobežotu tiesībsargājošo iestāžu patvaļu un to operatīvo dienestu skaitu, kuri drīkst iejaukties cilvēku pamattiesībās.

«Esam rosinājuši pārskatīt valsts drošības iestāžu, KNAB, prokuratūras, tiesu varas amatpersonu imunitāti, lai izbeigtu situāciju, kad, piemēram, tiesnesi, kurš dzērumā sabrauc cilvēku policijas acu priekšā, tai pašai policijai nav tiesību aizturēt, jo to liedz tiesnesim piešķirtais milzīgais imunitātes apmērs. Vienlaicīgi tiktu skatīts arī jautājums par imunitātes nepieciešamību Saeimas deputātiem,» – tā Ādamsons.

Deputāts atgādina, ka SC jau iepriekš paudis, ka jaunajam KNAB šefam ir jāstrādā, lai reabilitētu iestādi un stiprinātu iedzīvotāju uzticēšanos tai, kā arī pārtrauktu regulārās un nekontrolējamās klasificētās informācijas noplūdes.

SC arī ir norādījis Saeimas Nacionālās drošības komisijai uz nepieciešamību izmeklēt visas informācijas noplūdes no KNAB un vērtēt šīs iestādes vadošo darbinieku atbildību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu