Advokāts lūdz sākt kriminālprocesu saistībā ar lācenes Mades nošaušanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Zvērināts advokāts Saulvedis Vārpiņš vakar nosūtījis iesniegumu policijai, lūdzot sākt kriminālprocesu saistībā ar lācenes Mades bēdīgo likteni.

Plašsaziņas līdzekļos pieejamā informācija liecina, ka lēmums likvidēt Madi pamatots ar to, ka lācene radījusi briesmas apkārtējiem iedzīvotājiem un tādējādi it kā neesot bijis citas iespējas, kā vien nošaut to, iesniegumā policijai raksta Vārpiņš.

Tomēr viņa skatījumā, «publiski sniegtā informācija nerada pārliecību par šādas rīcības nepieciešamību, taču jebkurā gadījumā gan sabiedrībai, gan dabai ir nodarīts kaitējums, un šī kaitējuma nodarīšanas apstākļi ir noskaidrojami, lai vainīgās personas, ja tādas ir, tiktu sauktas pie atbildības».

Pēc advokāta domām, ir nepieciešams noskaidrot, kurš atbildīgs par to, ka Made varēja atkārtoti izbēgt no tai paredzētā Līgatnes dabas parka iežogojuma. Līdz ar to policijai tiek lūgts pārbaudīt, vai attiecīgo Līgatnes darbinieku rīcībā nav Krimināllikuma (KL) 197.pantā «Nolaidība» paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmju.

Tāpat jāpārbauda, vai Līgatnes dabas parka lāču iežogojumā lāču turēšanas apstākļi atbilst apstākļiem, kādos attiecīgie dzīvnieki turami, un vai atbildīgo personu rīcībā, kuras rezultātā lācis izbēga un tika nogalināts, nav saskatāmas KL 230.pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma - cietsirdīgas izturēšanās pret dzīvniekiem - pazīmes, uzskata Vārpiņš.

Visbeidzot advokāts lūdz policiju pārbaudīt, vai lāča šāvēju un attiecīgā lēmuma pieņēmēju rīcībā nav saskatāmas KL 115.pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma - īpaši aizsargājamo dzīvnieku un augu iznīcināšanas - pazīmes. Vārpiņš atgādina, ka lācis pieder pie īpaši aizsargājamajām dzīvnieku sugām, kas ierakstītas Latvijas Sarkanajā grāmatā.

«Uzskatu, ka minētos apstākļus nav iespējams pārbaudīt citādā kārtībā kā tikai kriminālprocesuālā, jo resoriskās vai citas pārbaudes pavērs ceļu vainīgo personu «piesegšanai», kā arī nenodrošinās pierādījumu iegūšanu un saglabāšanu atbilstoši likuma prasībām,» iesniegumā raksta Vārpiņš.

Pamatojoties uz minēto, advokāts lūdz policiju sākt kriminālprocesu, veikt neatliekamās izmeklēšanas darbības un uz savākto pierādījumu pamata izlemt, vai attiecīgo personu rīcībā nav saskatāmas KL 197., 230. un 115.pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmes.

Iesniegums par kriminālprocesa ierosināšanu nosūtīts Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšniekam Andrejam Grišinam.

Kā aģentūrai LETA sacīja RRP preses pārstāvis Toms Sadovskis, pagaidām Rīgas policijā šāds iesniegums vēl nav saņemts, taču, ja tas notiks, iesniegumu pēc piekritības pārsūtīs Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldei.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu