Prezidents ar Līgatnes «lāču mammu» tiksies privāti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš nolēmis ar Līgatnes dabas taku ilggadējo zvērkopi Velgu Vītolu tikties privāti un publiski neatklāj, kad dosies apciemot lācenes Mades kopēju.

Bērziņš jau sen pazīst zvērkopi Vītolu, tādēļ vizīte būs privāta. Pēc traģiskā notikuma ar lāceni Madi prezidents ar Vītolu jau sazinājies pa tālruni, aģentūrai LETA sacīja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

LETA jau ziņoja, ka Bērziņš lūdz cilvēkus uz lācenes Mades likvidēšanu skatīties reāli un objektīvi. Prezidents intervijā Latvijas Radio minēja, ka no sirds jūt līdzi Līgatnes dabas taku ilggadējai zvērkopei Vītolai, un solīja viņu apciemot, lai apspriestu, kā nākotnē rīkoties un risināt šādas situācijas. «Mums jāatmet emocijas un jāskatās reāli un uz priekšu, kā nodrošināt miermīlīgu līdzās sadzīvošanu citreiz, lai cilvēki neciestu un lācis paliktu dzīvs,» sacīja Bērziņš.

Kā ziņots, šā gada 22.aprīlī, izrokoties zem iežogojuma, no Līgatnes dabas taku voljera atkārtoti izbēga lācene Made. Pirmo reizi viņa brīvsolī devās pērn augustā, taču toreiz jau nākamajā dienā lācene tika atrasta un aizvilināta atpakaļ uz «mājām».

Taču otrā bēgšanas reize Madei izrādījās liktenīga. Divas dienas nespējot lāceni aizvilināt atpakaļ uz nožogojumu vai iemidzināt, tika pieņemts lēmums viņu nošaut, jo dzīvnieks esot radījis draudus apkārtējiem iedzīvotājiem.

Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas direktora vietnieks Mārtiņš Zīverts aģentūrai LETA vēlāk atzina, ka lēmums likvidēt Madi nebija viegls un speciālisti ar to nelepojas, taču cits risinājums neesot bijis iespējams, jo dzīvnieks atradies pārāk tālu no Līgatnes dabas taku teritorijas un situācija kļuvusi nekontrolējama.

Dienu pēc lācenes nogalināšanas advokāts Saulvedis Vārpiņš vērsās Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu saistībā ar Mades bēdīgo likteni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu