Par lāča izlaušanos brīvībā, iespējams, būs jāmaksā sods

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Par dzīvnieka izkļūšanu no nožogojuma Līgatnes dabas taku izveidotājiem var piemērot naudas sodu līdz tūkstotim latu, aģentūrai BNS sacīja Dabas aizsardzības pārvaldes departamenta direktore Gunta Gabrāne.

Viņa prognozēja, ka administratīvā lietvedība beigsies maija vidū, kad pārvalde pieņems lēmumu par naudas soda apmēru.

Uz jautājumu, vai Līgatnes dabas taku iekārtotājiem varētu atņemt licenci, Gabrāne atbildēja, ka tādā gadījumā visi dzīvnieki būtu jāpārvieto, bet Latvijā nemaz nav tik daudz vietu, kas tos varētu uzņemt.

"Vienīgā vieta, kur lāčus var uz īsu brīdi novietot, ir "Mežavairogi", bet Līgatnē ir arī citi zvēri ‒ lūši, vilki, aļņi, stirnas, diezgan daudz dzīvnieku," norādīja Gabrāne.

Administratīvā lietvedība ierosināta pēc Administratīvā pārkāpuma kodeksa 77. un 78.panta par dzīvnieku izkļūšanu no nožogojuma. Patlaban paskaidrojumi saņemti no četriem darbiniekiem, bet vēl tiek gaidīti no trim. Viņiem jāsniedz atbilde, kāpēc lācene Made varēja pamest voljeru.

"Protams, ka būs naudas sods, bet viens no pārbaudes rezultātiem jau ir tas, ka pašlaik Līgatnes dabas takas ir aizslēgtas, līdz būs novērsti visi iespējamie draudi cilvēkiem, jo ar šo vienu lāci viss jau ir tikai sācies," pastāstīja Gabrāne.

Pēc viņas teiktā, Dabas aizsardzības pārvalde apsekoja lāču nožogojumu arī pērn, kad Madei izdevās izkļūt brīvībā pirmo reizi. Pērn novembrī voljeri esot bijuši kārtībā un bažu, ka lāči no tā var izkļūt, nebija.

"Pēc Mades izmukšanas novembrī bija teritorijas apsekošana. Mēs ļoti sīki un smalki apskatījāmies to vietu, viss bija aiztaisīts, tiešām bija izdarīts viss. Iežogojums, kur Made bija izrakusies, bija metināts, bija papildrestes. Novembrī tur bija droši ‒ bija laboti žogi, bija elektriskie gani, bet lāči ir dzīvi radījumi, un viņi turpināja darīt, kā vēlas. Mēs konsultējamies arī ar veterināriem un zoologiem, kāds varētu būt iemesls faktam, ka lāči rokas ārā pēc daudzu gadu mierīgas dzīvošanas. Viens no skaidrojumiem ir tas, ka lāči nav gulējuši ziemas miegu, un līdz ar to lāču uzvedība ir neprognozējama," vienu no skaidrojumiem minēja Gabrāne.

Jau ziņots, ka Made pēc divu dienu bēguļošanas tika nošauta drošības apsvērumu dēļ, jo viņa nedevās rokās un nebija atvilināma atpakaļ uz voljeru. Savukārt vēlmi nokļūt brīvībā izrādījuši arī divi citi Līgatnes lāči ‒ Mikus un Puika. Patlaban ir izlemts par labu viņu pārvietošanai uz pagaidu mājvietu, līdz tiek nostiprināts nožogojums.

Līgatnes dabas takas izveidojis privāts nodibinājums "Gaujas Nacionālā parka fonds". Nesen tas aicināja cilvēkus ziedot jauna lāča voljera celšanai ‒ tāds nepieciešams lācenei Ilzītei.

Šobrīd iecerēts, ka Ilzītei būs jauns voljers, bet Mikus un Puika pēc kāda laka atgriezīsies pašreizējā Ilzītes nožogojumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu