Muzeju nakts Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā: Kur Torņakalns sācies...

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

19. maijā, Muzeju nakts pasākumu ietvaros Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā, Torņakalnā, O. Vācieša ielā 19 tiks atklāta jauna izstāde «Kur Torņakalns sācies...»

Izstādē izmantoti materiāli no Ojāra Vācieša muzeja, LU Akadēmiskās bibliotēkas, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja un Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājuma.

Ojārs Vācietis, kaislīgs un pārliecināts pārdaugavietis, ļoti mīlēja un lepojās ar šo vietu. Izstāde tapusi, lai Pārdaugavas iedzīvotāji un viesi atcerētos šīs vietas saknes un domātu par tās nākotni.

Es skatos tajā laikā,
kad vēl manis nebija,
lai redzētu to laiku,
kurā manis nebūs vairs. /O.Vācietis

Izstādes centrā – liecības par Sarkano sešstāvu torni, kurš no 15. līdz 17. gadsimtam pie tālaika Mārupītes ietekas Daugavā sargāja Rīgu. Ap torni atradās viena no senākajām apdzīvotajām teritorijām, un tornis tai arī devis nosaukumu – Torņakalns. Netālu no tā atradušās Māras dzirnavas, kur kopš 13. gadsimta mala miltus rīdzinieku maizei. Šodien par tām stāsta tikai senas leģendas un seni attēli.

Tie izstādes apmeklētāji, kas ir Pārdaugavas iedzīvotāji vairākās paaudzēs, 18. gadsimta iedzīvotāju reģistra lapās varēs meklēt savas dzimtas uzvārdu.

Arī Arkādijas parks un Āgenskalna tirgus dažādos laikos pulcējuši vietējos un viesus. 19. un 20. gadsimtā izdotās atklātnes stāsta par tā laika Torņakalna skaistākajām vietām, kuras varēsim aplūkot J. K. Broces, V. Purvīša, J. Bīnes un daudzu nezināmu autoru acīm. Tie ir tikai daži punkti Torņakalna kartē. Pārējie atrodami, apmeklējot izstādi.

Pārdaugava – Daugavas kreisais krasts – ir Rīgas sirds puse, kuras iedzīvotāji vēl joprojām, Daugavu šķērsojot, saka, ka uz Rīgu braucot. Un «Rīga pati sevi neredz, Rīgu redz Pārdaugava,» – tie ir Ludmilas Azarovas vārdi.

Tiksimies izstādē Rīgas sirds pusē!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu