Dzintars: Premjers gribēja nepopulāru lietu izdarīt ar citu rokām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Ja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) atklāti nāktu uz Saeima ar priekšlikumu ebreju kopienai atdot vai kompensēt īpašumus, tā būtu spēle ar atklātām kārtīm, bet premjers gribēja nepopulāru lietu izdarīt ar citu rokām, uzskata nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai!»/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Kā intervijā laikrakstam «Diena» norāda Dzintars, premjers šajā jautājumā izdarījis lielu spiedienu uz apvienības pārstāvi, tieslietu ministru Gaidi Bērziņu.

«Metodes ir kā daudzos citos līdzīgos gadījumos – nemitīgi aicinājumi uz sarunām, tālruņa zvani, zvani pietuvinātām personām, mājieni, kādas būs sekas, ja nedarīs, atkārtotas premjera rezolūcijas, kas ir pretrunā ar koalīcijas līgumu, nepatiesi traktējumi publiskajā telpā. Personiski tie ir premjers Valdis Dombrovskis, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, citi, katru atsevišķi saukt tagad nebūtu pareizi,» skaidro nacionālās apvienības priekšsēdētājs.

Viņš norāda, ka saskaņā ar koalīcijas līgumu jebkurš lēmums tiek virzīts tikai tad, ja to atbalsta četras piektdaļas no koalīcijas sastāva. «Vispirms bija Ministru prezidenta rezolūcija Gaidim Bērziņam sākt procesu. Var teikt, ka pirmais posms ir tīri grāmatvedisks, bet visiem ir skaidrs, ka runa ir par likumprojektu - par denacionalizācijas pārskatīšanu vienas etniskās grupas interesēs,» sacīja Dzintars.

Kā atgādina politiķis, nacionālā apvienība informējusi, ka šāds lēmums nav pieņemams un apvienība nevarot dot ministram sankciju, kas liek šādu uzdevumu pildīt.

«Faktiski pārkāpjot koalīcijas līguma nosacījumus, premjers uzdeva tieslietu ministram pildīt pienākumu, kas ir pretējs viņa sirdsapziņai, pretējs mūsu kā koalīcijas partnera lēmumam,» uzsver Dzintars, norādot, ka Bērziņam atlika atkāpties vai iet uz vēl lielāku konfliktu un nepildīt premjera rīkojumu. «Ministrs saprata, ka tas radīs problēmas pārstāvēt viņa vadīto nozari, jo, lai dabūtu finansējumu tam, ko gaida tieslietu nozares pārstāvji, ir vajadzīgs premjera atbalsts,» skaidro Dzintars.

Dzintars arī apliecina, ka koalīcijā pastāv domstarpības par citiem jautājumiem. «Citi iemesli ir ļoti līdzīgi šiem - tikai plašākā kontekstā. Ja paskatītos, cik ir atbalstīti tie ierosinājumi, ar kuriem ir nākusi nacionālā apvienība, un cik - visdažādākos veidos noraidīti. Tiek noraidīti mums ļoti būtiski jautājumi, kuri partneriem bija zināmi jau pirms koalīcijas veidošanas. Mums ir grūti pieņemt, ka mūsu vēlētāju griba tiek uzskatīta par mazāk vērtīgu nekā «Vienotības» vai Zatlera Reformu partijas,» sacīja nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs.

Kā ziņots, Ministru prezidents Dombrovskis vakar pieņēma tieslietu ministra Bērziņa demisiju. Bērziņš demisionēja, jo viņam un premjeram esot pārāk atšķirīgi viedokļi par ebreju īpašumu kompensācijas jautājumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu