Zīle: VL-TB/LNNK valdībā jūtas nenovērtēta

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Apvienība «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) Valda Dombrovska (V) valdībā jūtas nenovērtēta, šorīt intervijā telekompānijai LNT izteicās Eiropas Parlamenta deputāts, no apvienības vadības malā pagājušais Roberts Zīle.

Zīle atzina, ka šis arī esot galvenais iemesls, kāpēc situācija nonākusi līdz tam, ka tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) paziņoja par demisiju. «Vienotībai» vajagot saprast, ka nacionālajai apvienībai valdībā ir tikai divi ministri, kuru darbībai nepieciešams finansējums.

Lai arī Bērziņš sākotnēji uzsvēra, ka demisijas iemesls ir viņa un premjera atšķirīgie viedokļi ebreju īpašumu restitūcijas jautājumā, tomēr tagad Zīle stāstīja, ka konflikts briedis jau ilgāku laiku.

Pēc Zīles vārdiem, VL-TB/LNNK neapmierina, ka tā neesot saņēmusi koalīcijas partneru atbalstu atsevišķās finanšu lietās, jautājumos par izmaiņām Kriminālprocesa likumā reiderisma izskaušanai, par valodas likuma lietošanu, par imigrācijas likumu, par pirmā mājokļa programmu, kā arī vairākkārt noraidīta iniciatīva atteikties no uzturēšanas atļauju izsniegšanas par ieguldījumiem nekustamajā īpašumā.

Ja šie un ebreju īpašumu restitūcijas jautājums tiek atrisināti, koalīcija varot virzīties uz priekšu. Šādi satricinājumi nedaudz sapurina valdību, un pēc situācijas normalizēšanas varam no tās iznākt stiprāki, izteicās politiķis.

Lai arī esošā valdošā koalīcija esot labākā iespējamā šajā Saeimā, Zīle domā, ka situāciju tajā var uzlabot.

Zīle kategoriski noliedza, ka ar savām darbībām VL-TB/LNNK tēmē uz lielāku skaitu ministru portfeļu vai censtos sašūpot valdību, lai, piemēram, ietekmētu vilcienu iepirkumu.

Jautāts, kā šis saspīlējums varētu izskatīties «no ārpuses», politiķis atzina, ka jautājums par ebreju īpašumu restitūciju varētu tikt pārrunāts ar ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni, tomēr viņš domā, ka visa pamatā ir ministra demisija, kas ir iekšpolitikas jautājums un asumi uz āru nav jārāda.

Zīle apgalvoja, ka VL-TB/LNNK neesot spriedusi par nākamajiem tieslietu ministra amata kandidātiem, lai arī tādi apvienībai esot, piemēram, Jānis Bordāns un Dzintars Rasnačs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu