MI5 šefs: «Arābu pavasaris» rada draudus Lielbritānijai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Tā dēvētais Arābu pavasaris paplašinājis teritorijas, kuras grupējums «Al Qaeda» var izmantot, lai pārgrupētos, kā arī palielinājis pašmāju terorisma draudus Lielbritānijā, pirmdien paziņoja britu iekšējā izlūkošanas dienesta vadītājs.

Reģiona nestabilitāte, kuru izraisījuši nemieri arābu valstīs, radījusi labvēlīgu augsni «Al Qaeda», pirmdienas vakarā nolasītajā lekcijā atzina MI5 ģenerāldirektors Džonatans Evanss.

Ir pierādījumi, ka Lielbritānijā mītošie islāmisti apceļo nemieru skartās valstis, meklējot apmācības bāzes un iespējas gūt militāro pieredzi, norādīja Evanss.

«Daži atgriezīsies Apvienotajā Karalistē un radīs draudus šeit,» piebilda izlūkdienesta šefs. «Tā ir jauna un satraucoša tendence, kas var kļūt vēl ļaunāka notikumiem attīstoties.»

Ja arī «Arābu pavasaris» ilgtermiņā var nest labumu, mums jābūt gataviem īstermiņa riskiem, uzsvēra Evanss.

Viņš norādīja, ka «Al Qaeda» galvenā ietekmes zona no Afganistānas un Pakistānas pārbīdās uz Jemenu, Somāliju un Sāhelas zonu.

«Šķiet, ka no lielu un koncentrētu draudu laikmeta mēs pārejam uz laikmetu, kurā draudi ir mazāk monolīti, taču plašāki,» norādīja MI5 šefs.

Viņš arī atzina, ka šovasar Londonā notiekošās olimpiskās spēles ir teroristiem «pievilcīgs mērķis», taču vienlaikus Evanss pauda pārliecību, ka drošības spēki garantēs netraucētu spēļu norisi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu