Prezidents mudina nekavēties ar tieslietu ministra amata kandidāta izvirzīšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš mudina nacionālo apvienību «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) nekavēties ar tieslietu ministra amata kandidāta izvirzīšanu.

Šodien pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (V) prezidents žurnālistiem sacīja, ka jautājums jārisina nekavējoties. Bērziņš norādīja: nacionālajai apvienībai ir jāatrod kandidāts, kurš ir spējīgs veikt tieslietu ministra amata pienākumus un ir pieņemams pārējiem.

Arī valdības vadītājs pauda cerību, ka VL-TB/LNNK nevilcināsies ar tieslietu ministra kandidāta virzīšanu. «Ar šo jautājumu nevajadzētu vilcināties, bet, ja nacionālā apvienība tam vēl nav gatava, tad, acīmredzot, ir šīs diskusijas jāturpina,» teica Dombrovskis.

Pēc premjera domām, vienošanās par ebreju īpašumu jautājumu jau ir panākta, proti, nepieciešama politiskā diskusija un pēc ebreju kopienas konsultācijām ar visām Saeimas frakcijām koalīcija varēs lemt par tālāko jautājuma virzību.

Atbildot uz jautājumu, vai tagad arī citas kopienas varētu pieprasīt atdot kādus īpašumus, Dombrovskis sacīja, ka savulaik Tieslietu ministrijai dotie uzdevumi pieļauj iespēju īpašumu atgūšanu skatīt arī plašāk - ne tikai kontekstā ar ebreju sabiedriskajām un reliģiskajām organizācijām. Vienlaikus Ministru prezidents atgādināja, ka ebreju gadījumā situācija ir īpaša, jo lielākā daļa no ebreju kopienas Otrajā pasaules karā tika iznīcināta.

LETA jau ziņoja, ka demisionējušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) laikrakstam «Dienas Bizness» izteicies: kamēr nebūs vienošanās ar koalīcijas partneriem restitūcijas jautājumā, nacionālā apvienība jaunu tieslietu ministra kandidatūru nenosauks.

Bērziņš atzīst, ka koalīcijas partneri neņem vērā nacionālās apvienības likumdošanas iniciatīvas, tostarp ebreju īpašumu jautājumā.

Viņš norāda, ka pašlaik nacionālās apvienības frakcijā neesot runājuši par jauno tieslietu ministra kandidatūru, taču ir panākta vienošanās neapspriest šo jautājumu, kamēr netiks atrisinātas neskaidrības attiecībās ar koalīcijas partneriem.

Bērziņš uzsvēra, ka nacionālā apvienība nepieļauj izmaiņas koalīcijas sastāvā. «Mēs vēlamies atrisināt konfliktu saistībā ar restitūcijas jautājumu,» sacīja eksministrs.

Tāpat Bērziņš nepieļaujot iespēju, ka nākamais tieslietu ministrs varētu piekrist restitūcijas jautājumam un atteikties no pašreizējām Tieslietu ministrijas virzītajām iniciatīvām. «Nacionālā apvienība virzīs ministra amata kandidātu, vispirms izrunājot visus šos jautājumus ar «Vienotības» pārstāvjiem un pārējiem sadarbības partneriem.

Intervijā «Neatkarīgajai Rīta Avīzei» Bērziņš kā vēl vienu būtisku nesaskaņu jautājumu ar koalīcijas partneriem min pilsoņu loka paplašināšanu. «Nacionālā apvienība ir pret pilsoņu loka paplašināšanas automātisko veidu, kāds šobrīd tiek iniciēts. Pilsonība nevar būt dāvana. Jāļauj vismaz vienam no vecākiem paust savu nostāju un gribu šajā jautājumā. Tas arī viss, uz ko mēs pastāvam,» norāda Bērziņš.

Jau ziņots, ka nacionālā apvienība VL-TB/LNNK un «Vienotība» šodien turpinās politiskās konsultācijas, lai risinātu situāciju koalīcijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu