Neatliekamās medicīniskās palīdzības jaunos transportlīdzekļus piegādās «Domenikss»

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NMPD

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) konkursā ar jaunu operatīvo transportlīdzekļu iegādi ir uzvarējis «Mercedes Benz» oficiālais pārstāvis Latvijā SIA «Domenikss», aģentūrai LETA pastāstīja NMPD pārstāve Ilze Bukša. Plānotā līguma summa ir 2 788 800 latu, neskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Kopumā NMPD ir paredzējis iegādāties 45 operatīvos transportlīdzekļus, tostarp gan ar divu, gan četru riteņu piedziņu, kas uzlabos mediķu iespējas nokļūt pie pacientiem vietās, kur ceļi kļūst grūti izbraucami laika apstākļu dēļ vai dažkārt pat ceļu nav vispār. Jaunie operatīvie transportlīdzekļi būs paredzēti darbam Latvijas reģionos.

Pretendentiem bija jāiesniedz piedāvājums par 4x4 jeb pilnpiedziņas un 4x2 piedziņas transportlīdzekļu piegādi un garantijas nodrošinājumu, kā arī servisa nodrošināšanu visā Latvijas teritorijā.

Konkursā piedāvājumus bija iesnieguši 3 pretendenti, kuri kā bāzes modeli operatīvajam transportam piedāvāja gan «Volkswagen», gan «Mercedes Benz» transportlīdzekļus. Patlaban lielākā daļa NMPD operatīvo transportlīdzekļu ir «Mercedes» un «Volkswagen» automašīnas.

Komisija par atklātā konkursa uzvarētāju atzinusi «Mercedes Benz» pārstāvi Latvijā SIA «Domenikss», kura piedāvājums bijis saimnieciski izdevīgākais, vērtējot izmaksas kopumā gan par auto iegādi, gan to atbilstību Ministru kabineta noteikumiem par transportlīdzekļu darbmūža izmaksām, gan arī garantijas un servisa nosacījumus transportlīdzekļu ekspluatācijas laikā.

Konkursa uzvarētājam būs jāpiegādā atbilstoši prasībām pārbūvēti, specifiski aprīkoti un trafarēti operatīvie medicīniskie transportlīdzekļi, nodrošinot noteiktas prasības pacienta un autovadītāja nodalījumiem, prasības medicīniskās aparatūras stiprinājumiem, tāpat arī drošības, garantijas un servisa prasības.

Patlaban NMPD dienesta rīcībā ir 154 operatīvie transportlīdzekļi un rezerves mašīnas, izņemot Rīgas reģionālo centru, kur transportlīdzekļus nodrošina ārpakalpojuma veidā. 67% operatīvo transportlīdzekļu ir septiņus līdz pat 20 gadus veci, turklāt to nobraukums ir ievērojams - no 300 000 kilometriem līdz pat 870 000 kilometriem. Pēdējo reizi par valsts finansējumu jauni neatliekamās medicīniskās palīdzības operatīvie transportlīdzekļi tika iepirkti 2005.gadā un 2006.gadā, taču arī tie patlaban jau ir sasnieguši savu maksimālo ekspluatācijas laiku, sacīja Bukša.

LETA jau ziņoja, ka šā gada martā NMPD konkurss par jaunu operatīvo transportlīdzekļu iegādi tika pārtraukts pārāk dārgo piedāvājumu dēļ. Toreiz komisija, kas vērtējusi piedāvājumus, secināja, ka par pretendentu piedāvātajām cenām nevar nopirkt tik daudz automašīnu, cik NMPD plānoja.

Maija sākumā konkurss tika izsludināts atkārtoti, un NMPD nedaudz mainīja prasības, piemēram, par medicīniskā aprīkojuma izvietojumu automašīnās, kā arī prasības automašīnas šasijai. Bija paredzēts, ka konkurss noslēgsies 15.maijā, taču tas atkārtoti tika pagarināts līdz 7.jūnijam, jo iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) sniedza atzinumu par konkursa nolikumu un atsevišķus jautājumus bija nepieciešams precizēt.

Auto iegāde paredzēta NMPD dienesta realizētā Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF) projekta «Vienotas neatliekamās medicīniskās palīdzības un katastrofu medicīnas vadības informācijas sistēmas un dispečercentru izveide» ietvaros, no kuriem 90% ir ERAF finansējums, bet 10% valsts budžeta finansējums. Kopējais projekta finansējums ir 10,6 miljoni latu, no kuriem valsts finansē 10% no kopējām projekta izmaksām.

NMPD brigādes diennaktī izbrauc vidēji uz vairāk nekā 1200 izsaukumiem, kopumā ik dienu izsaukumos dodas no 170 līdz pat 190 mediķu brigādēm. Gadā visas brigādes izsaukumos nobraukušas gandrīz 13 miljonus kilometru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu