«WikiLeaks» publisko Sīrijas amatpersonu saraksti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Skandalozais tīmekļa medijs «WikiLeaks» ceturtdien paziņojis, ka nupat sācis publiskot Sīrijas amatpersonu elektronisko saraksti - vairāk nekā divus miljonus e-pasta vēstuļu, kas datējamas, sākot ar 2006.gadu.

«Tikko (..) «WikiLeaks» sācis publiskot Sīrijas failus, vairāk nekā divus miljonus e-pastu no Sīrijas politiskajiem darbiniekiem, ministriem un saistītajām kompānijām,» Londonā paziņoja «WikiLeaks» preses pārstāve.

E-pasta vēstules rakstītas laika posmā no 2006.gada augusta līdz 2012.gada martam.

Tās varētu sniegt plašāku ieskatu Sīrijas režīma aizkulisēs un tā saziņā ar sabiedrotajiem gan pirms nemieriem, gan to laikā.

«WikiLeaks» dibinātājs Džūljens Asanžs, kurš šobrīd radis patvērumu Ekvadoras vēstniecībā Londonā, izplatītajā paziņojumā norāda: «Šie materiāli ir apkaunojums Sīrijai, taču tas ir apkaunojums arī Sīrijas ārējiem oponentiem. Tie mums palīdz ne tikai kritizēt vienu vai citu grupu, bet arī saprast viņu intereses, rīcību un domas.»

«Šo konfliktu mēs varam cerēt atrisināt tikai ar izpratni,» pārliecināts Asanžs.

Trešdien atklātībai nodotie pirmie dokumenti liecina, ka Itālijas aizsardzības un aeronautikas uzņēmums «Finmeccanica» kopš asiņaino nemieru sākuma piegādājis Sīrijas režīmam komunikāciju aprīkojumu.

Pēc «WikiLeaks» sniegtās informācijas, publiskoti kopumā tiks 2 434 899 e-pasta vēstules no Sīrijas ministrijām, tostarp Ārlietu, Finanšu un Prezidenta lietu ministrijas. Aptuveni 400 000 e-pasta vēstuļu ir arābu valodā, bet 68 000 ir krievu valodā.

E-pasti tiks publiskoti sadarbībā ar ASV, Libānas, Ēģiptes, Vācijas, Francijas, Itālijas un Spānijas medijiem.

Sīrijas amatpersonu saraksti «WikiLeaks» sācis publiskot vien dienu pirms Parīzē piektdien gaidāmās «Sīrijas draugu» sanāksmes.

Šī nav pirmā reize, kad «WikiLeaks» publisko lielu daudzumu slepenu dokumentu.

2010.gadā «WikiLeaks» atklātībai nodeva vairāk nekā ceturtdaļmiljonu slepenu ASV dokumentu par kariem Irākā un Afganistānā, ar šādu rīcību izpelnoties ārkārtīgi asu Savienoto Valstu un citu valstu kritiku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu